Slijtersunie verliest rechtszaak tegen drankverkoop veilingwebsite Catawiki

De burgemeester van Assen hoeft veilingwebsite Catawiki niet aan te pakken op het aanbieden van sterke drank zonder drank- en horecavergunning. Dit besliste de Raad van State woensdag in een hoger beroepszaak van Slijtersunie tegen de burgemeester.

Vereniging Slijtersunie vond dat Catawiki de Drank- en horecawet overschrijdt. De veilingsite heeft een kantoor en Assen en daarom vond de Slijtersunie dat de burgemeester van Assen hiertegen moest optreden.

Die eis is afgewezen. De Raad van State bepaalde dat de veilingwebsite zelf geen sterke drank verkoopt en ook geen drank aflevert op bestelling. De Raad van State legt de Drank- en horecawet minder ruim uit dan de Slijtersunie, die Catawiki beschuldigt van oneerlijke concurrentie. Catawiki zelf zegt niet meer te zijn dan een doorgeefluik tussen de aanbieder van bijvoorbeeld een fles cognac en de hoogste bieder.

Niet alleen particulieren

Volgens de Raad van State leidt het bieden op een fles niet rechtstreeks tot koop en levering of bezorging. Daarom geeft de veilingwebsite geen gelegenheid tot het doen van bestellingen voor sterke drank. Slijtersunie wees de Raad van State erop dat niet alleen particulieren maar ook bedrijven op Catawiki alcoholische drank aanbieden.

Slijtersunie is een belangenvereniging van slijterijen. Zo’n 370 slijterijen zijn bij de vereniging aangesloten. Slijtersunie is momenteel bezig aan een kruistocht tegen drankverstrekking zonder drank- en horecavergunning. Dat zou de markt verpesten. Bij de Raad van State loopt nog een rechtszaak van Slijtersunie tegen slijtersgroothandel Sligro. Slijtersunie voerde enkele jaren geleden met succes een rechtszaak over borrelshops bij supermarkten.

menu