Sluis 2 bijna terug van weggeweest

Damwanden en nog eens damwanden. In het water voor de Havenkade zijn met een geoefend oog de contouren zichtbaar van de nieuwe Sluis 2.

De oude Sluis 2 lag tot 1971 een eind verderop in het Havenkanaal. Die werd overbodig toen het Noord-Willemskanaal is verlegd naar buiten de stad en het oude kanaal Het Kanaal is gaan heten.

Volgend voorjaar al verwacht de aannemer dat de nieuwe Sluis 2 in gebruik kan worden genomen, zodat er weer schepen door het oude kanaal kunnen varen. Dat geldt althans voor pleziervaartuigen. De zwaaikom voor de Havenkade was berekend op zeeschepen tot 600 ton, maar die kunnen er nu niet meer komen. Die hebben verderop richting Groningen een nieuwe zwaaikom gekregen.

De plek voor de nieuwe sluis is zo gekozen dat het water bij de Havenkade 2,5 meter hoger komt dan voorheen, dus net zo hoog als in de rest van het Kanaal. En dat moet het hele gebied rond de Havenkade een stuk aantrekkelijker maken, in combinatie met de opnieuw bevaarbaar maken van zowel de Vaart als het Kanaal. Gehoopt wordt op nieuwe investeringen.

Blauwe As

Het werk aan de sluis is een van de laatste onderdelen van het project De Blauwe As, die halverwege volgend jaar helemaal klaar moet zijn. Na de sluis volgt alleen nog de brug in de Groningerstraat en dan kunnen de bootjes vanuit de Vaart door naar het Havenkanaal. Hoeveel boten er uiteindelijk gebruik van maken is koffiedik kijken. In ieder geval is er ook rekening gehouden met kano’s. De meeste nieuwe bruggen zijn hoog genoeg.

Voor sluisbouwer Van Hattum en Blankevoort is de nieuwe Sluis 2 heel bijzonder, omdat hij eigenlijk ín het water wordt gebouwd. De damwanden gelden dan ook als bekisting voor de betonnen sluiswanden. Ook de vloer van de sluis is van beton.

Al met al is er 60.000 kilo bewapening en 975 kubieke meter beton nodig. Ruim de helft zit er al in. Als extraatje moesten er twee rioolbuizen worden verlengd.

Volgens wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) ligt het hele Blauwe As-project nog altijd op schema. Zowel in tijd als in kosten (in totaal zo’n 45 miljoen euro).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.