Sluiting spoedhulpen Hoogeveen en Stadskanaal slaat bij politici en patiënten in als een bom (+poll)

Het plan om de spoedeisende hulp in Refaja Stadskanaal en Bethesda Hoogeveen te sluiten, slaat keihard in. Op de Facebookpagina van Dagblad van het Noorden en de Hoogeveensche Courant stonden in no-time ruim 500 reacties van boze en bezorgde inwoners.

Niet alleen de bewoners van Hoogeveen en Stadskanaal reageren geschrokken, ook in de politiek leiden de plannen tot veel commotie.

Hans Jutstra, middenstander uit Hoogeveen op Facebook

,,Met elkaar afspreken en het ziekenhuis bezetten. Wanneer gaan we? Treant zal raar staan te kijken als het hele huis vol staat met mensen."

Lian Veenstra, wethouder gemeente Stadskanaal

,,Wat wij al vreesden is bewaarheid. Het Refaja verliest zijn spoedeisende hulp en het is onduidelijk wat daar voor terugkomt."

Lian Veenstra

,, De burgemeester en ik hebben een personeelsbijeenkomst bijgewoond in het Refaja en we begrijpen dat er plannen zijn om met een expertisecentrum ook dingen terug te krijgen in Stadskanaal."

,, Maar ik kan me heel goed voorstellen dat de mensen op straat vooralsnog alleen zien dat er dingen weg gaan en nog maar moeten zien of er iets terugkomt. Het veiligheidsgevoel wankelt. Er is ons verzekerd dat die veiligheid niet in geding komt, dus daar zullen we ze de komende tijd aan houden.''

Arno Rutte, VVD-Kamerlid uit Groningen en zorgwoordvoerder

,,De zorg in Oost-Groningen en Drenthe staat al jarenlang onder druk."

Arno Rutte

,,Er zijn nu nieuwe afspraken waardoor goede zorg dichtbij blijft. Tegelijk worden er keuzes gemaakt zodat de ziekenhuizen betaalbare zorg kunnen blijven bieden. Dat is terecht, want de onrust en onzekerheid was voor niemand goed, niet voor het personeel en niet voor de patiënten.''

Jan van Loenen, Zorgbelang Drenthe

,,Ik maak me zorgen over de ambulancediensten. Kunnen zij dat extra werk straks wel aan? Ook mis ik in het plan de inbreng van de huisartsenzorg. Een gemiste kans"

Anne Kuik

Anne Kuik, Tweede Kamerlid van het CDA

,,Wij maken ons zorgen over het verdwijnen van de spoedeisende zorg in Stadskanaal en Hoogeveen. We hebben direct schriftelijke Kamervragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid.” Ook de SP en ChristenUnie willen opheldering van de minister.

Erwin Slomp, wethouder in Hoogeveen

,,Het ziekenhuis in Hoogeveen gaat weer zorg verliezen. En verlies is altijd teleurstellend. De exacte gevolgen kan ik overigens nu nog niet overzien."

Eelco Eikenaar

Eelco Eikenaar, gedeputeerde voor leefbaarheid in Groningen (SP)

,,Het rapport ziet er niet goed uit. Veel is nog onduidelijk. Bijvoorbeeld wat er precies overblijft van de spoedzorg is niet helder, maar het wordt in ieder geval minder. Dat is teleurstellend voor de inwoners van Zuidoost-Groningen.''

Frits Kappers, voormalig comité Actie voor Bethesda

,,Inktzwarte wolken boven Bethesda. Dit is voor veel mensen in Hoogeveen en Stadskanaal een ramp. De indruk wordt gewekt dat de spoedeisende hulp wel open blijft voor spoedhulp zonder levensbedreiging, maar dat gebeurt gewoon op de huisartsenpost.’’

Ruben Kleine uit Hoogeveen, actievoerder

,,Sinds maandag wordt mijn petitie voor behoud van de spoedeisende hulp in Hoogeveen nog vaker ondertekend. Al 1736 mensen hebben hun handtekening gezet. We gaan de actie landelijk maken, want ook in andere plekken van het land staat de ziekenhuiszorg onder druk.”

Anne Wil Huizinga, bezorgde bewoner op Facebook

,,Misschien moet je Refaja in Stadskanaal dan maar helemaal dichtgooien. Geen kindergeneeskunde en verloskunde meer, nu ook geen spoedhulp meer. Volgens mij enorm cruciaal voor een ziekenhuis. Triest.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.