Sluitingstijden winkels Emmer centrum op zaterdag ratjetoe

Ook de nieuwe proef met langere openingstijden van Emmer winkels op zaterdag is geen succes. Een groot aantal middenstanders haakt wederom niet aan.

Voorstanders

De winkeliersvereniging Emmen Vlinderstad riep afgelopen najaar de centrumwinkeliers op hun zaak op zaterdag niet om vijf uur, maar om zes uur te sluiten . Tijdens een ledenvergadering enkele maanden daarvoor toonden flink wat ondernemers zich hiervan een voorstander. ,,Zaterdag is de dag waarop het meeste volk door het centrum loopt. Dan is het toch vreemd dat juist dan de winkels het vroegst dichtgaan? Je moet open zijn wanneer je kunt scoren’’, zo werd betoogd.

Wel werd de kanttekening geplaatst dat het overgrote deel van de winkeliers mee zou moeten doen. Want staan klanten tot hun verrassing voor een dichte deur, dan is dat anti-reclame. De proef begon in november, maar bleek al snel geen succes. Een groot aantal middenstanders deed er niet aan mee.

Verkeerde periode

Emmen Vlinderstad kwam tot de conclusie dat het experiment in een verkeerde periode was gehouden. Het voorjaar was beter geweest. Dan blijft het langer licht en is het wat warmer. Onder die omstandigheden zijn mensen eerder geneigd langer in het centrum te blijven en na het winkelen ook nog ergens een hapje te gaan eten. Op 2 april begon proef twee die zou duren tot het begin van de zomervakantie.

Hoewel dit voorjaar publiekstrekker Wildlands openging en op veel plekken terrassen staan, gaan veel winkels op zaterdag nog altijd om vijf uur dicht. Er zijn ook middenstanders die om half zes en om zes uur afsluiten. ,,Hoe groter de plaats, hoe lastiger het is om iedereen op één lijn te krijgen. Dat blijkt nu maar weer’’, reageert Jos Schomaker, bestuurslid van Emmen Vlinderstad.

'Veel kansen in de zomer'

Schomaker trekt ook het boetekleed aan. ,,We hebben als bestuur onvoldoende het draagvlak onderzocht. Misschien moeten we binnenkort al evalueren en bespreken op welke manier we de zomer ingaan. Die periode biedt met alle toeristen en gezelligheid veel kansen. Dit met een betere afstemming met ondernemers en duidelijkheid naar de klant.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.