'Snel duidelijkheid voor De Groeve over bevingsschade'

Bewoners van De Groeve die denken schade te hebben door een aardbeving, krijgen deze maand te horen of ze in aanmerking komen voor een vergoeding.

Dit zegt woordvoerder Henri Kruithof van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), die bezig is met een onderzoek naar de vraag of de NAM de schade moet vergoeden. Hij reageert op vragen van de PvdA-raadsfractie in Tynaarlo. Die vindt dat de gemeente eens flink met de vuist op tafel moet slaan omdat de bewoners volgens de sociaaldemocraten al te lang in onzekerheid verkeren.

Aardbevingsschade

De aardbeving, veroorzaakt door de gaswinning, deed zich voor op 12 februari 2015 bij Kropswolde. De gevolgen waren merkbaar in Zuidlaren, waar schade ontstond aan zandsculpturen in de Prins Bernhardhoeve. Hiervoor trof de NAM een schikking van 66.000 euro.

Enkele families in De Groeve meldden zich ook bij het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat de schade door aardbevingen ten gevolge van de gaswinning afhandelt. De Groeve zou echter buiten het risicogebied van aardbevingen liggen.

Na enige politieke druk heeft de NAM alsnog een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheid dat de beving bij Kropswolde schade in De Groeve heeft veroorzaakt. Hieruit bleek dat dit niet het geval was.

'Het is een slepende kwestie'

,,Het onderzoek is uitgevoerd door de NAM en daarom is ons gevraagd nog eens een validatie daarvan te laten uitvoeren’’, laat Kruithof weten. Dit onderzoek is op een haar na gevild en daarmee zou de onzekerheid dus snel ten einde moeten zijn.

De PvdA volgt de ontwikkelingen in De Groeve op de voet sinds de fractie een jaar geleden een werkbezoek bracht aan het dorp. Volgens fractieleider Koos Dijkstra kampen minstens vijf families met schade aan hun huizen. ,,Het gaat vooral om scheuren de huizen staan niet op instorten. Maar de mensen voelen zich erg aan het lijntje gehouden, het is een slepende kwestie. Ik kan me goed voorstellen dat ze er knap chagrijnig onder zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.