Snel internet in aantocht voor buitengebied Borger-Odoorn

Breaking news voor huishoudens in Borger-Odoorn die tobben met tergend traag internet. De financiering voor aanleg van een digitale snelweg is in zicht.

Provincie Drenthe verstrekt een lening van 4.400.000 euro aan de Coöperatie Breedband Borger-Odoorn, gemeente Borger-Odoorn verleent een subsidie van 200.000 euro en de Rabobank draagt nog eens 100.000 euro bij.

Trekken een kudde dode paarden

Hiermee zijn de projectkosten gedekt om 1254 huishoudens te voorzien van een snelle internetverbinding. Zij vallen onder de categorie wit gebied. De coöperatie die al vanaf 2015 in een gevecht is verwikkeld van vallen en opstaan reageert verheugd. ,,Een mijlpaal na een lange en soms moeizame strijd. Het was trekken aan niet één dood paard, maar een hele kudde”, zei voorzitter Sjaak Janson tijdens de presentatie van het nieuws op het gemeentehuis in Exloo. Daarbij schoven ook gedeputeerde Henk Jumelet, Rabo-directeur Koen Ronner en wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn aan.

Alles in kannen en kruiken nu?

Zijn die 1254 huishoudens nu verzekerd van de komst van snel internet? Nee. Pas als er 920 mensen een abonnement hebben bij de coöperatie kan de schop de grond in. Dat is de ondergrens. De kosten bedragen tussen de 13,50 en 15 euro per maand. Het contract loopt over minimaal twee jaar. Let wel: daar komen nog de kosten voor het abonnement bij een provider bovenop. De coöperatie twijfelt overigens niet of dat minimum van 920 wordt gehaald. ,,De behoefte aan snel internet is groot in het witte gebied, zowel bij particulieren als ondernemingen”, zegt bestuurslid Marten van Vliet van de coöperatie.

Ambassadeurs

Huishoudens kunnen zich via internet aanmelden. Doe je dat niet, dan probeert een ambassadeur je over de streep te trekken. Er worden zo’n 15 in het hele gebied voor opgeleid. In november wordt gestart met de werving. De coöperatie denkt in het eerste kwartaal van 2019 al te kunnen beginnen met de aanleg van de 184 kilometer aan kabels voor het snelle internet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.