Snel internet komt eraan in buitengebied van Emmen

Glasvezel - en daarmee snel internet - in de buitendorpen van de gemeente Emmen is financieel haalbaar.

Dat constateert de SIBE (Snel Internet Buitengebied Emmen), nu deze week 65% van de zogeheten witte adressen in het buitengebied zich heeft aangemeld voor een snelle breedbandverbinding. Die 65% is volgens Verbind Drenthe, het overkoepelende orgaan in de provincie dat de komst van glasvezel ondersteunt, nodig om uit te kunnen.

,,We hebben een mijlpaal bereikt’’, zegt Angela Wolbers van SIBE en ja, daar mogen we haar best mee feliciteren. Maar toch gaan ze in het buitengebied van Emmen nog even door met handtekeningen inzamelen. ,,Punt is dat Emmen een vrij uitgestrekte gemeente is. De kernen hebben wel kabel of glasvezel, en daar moeten verbindingen omheen gelegd worden. Dat maakt de afstanden heel groot.’’

Bovendien: hoe meer adressen, hoe sterker je in de onderhandelingen staat met een eventuele marktpartij. Mede daarom heeft SIBE ook zogenoemde ‘grijze adressen’ genoteerd. Dat zijn mensen die nu wel gebruik maken van kabel of een andere vorm van snel internet, maar het liefst zouden overstappen op glasvezel. Dat geeft met het oog op de toekomst meer mogelijkheden.

Vooral in dorpen met bedrijventerreinen valt nog wel wat eer te behalen, blijkt uit de cijfers die SIBE heeft vrijgegeven. ,,Het is lastig om de juiste personen bij bedrijven te bereiken’’, zegt Wolbers. Hoe anders is de situatie in dorpen als Nieuw-Dordrecht, Klazienaveen-Noord, Oranjedorp, Nieuw-Weerdinge en Roswinkel, waar meer dan 85% van de ‘witte adressen’ zich aanmeldde. In Zwartemeer is het zelfs 100%, maar relatief gaat het daar maar om twee adressen.

De volgende stap is nu dat Verbind Drenthe een dezer dagen een bureau opdracht geeft om voor de hele provincie een gebiedsanalyse te maken, uitgezonderd twee locaties in het buitengebied waar de komst van glasvezel al is voorbereid. Daarna moet de SIBE kiezen, zegt Angela Wolbers: ,,Richten we zelf een coöperatie op of gaan we in zee met een marktpartij?’’

Wat er ook gebeurt, de SIBE gaat er net als de provincie Drenthe vanuit dat er over twee jaar in het buitengebied glasvezel ligt. Dan hebben ook de inwoners hier de beschikking hier over snel internet. Nu maken ze nog gebruik van een sterk verouderde aansluiting via de telefoon.

SIBE streeft - na de aanleg van glasvezel - naar een abonnement voor internet, televisie en telefoon van tussen de 55 en 70 euro per maand.

menu