Snel internet voor heel Drenthe in 2019

De aanleg van breedband ligt zo goed op schema dat in 2019 alle huishoudens in Drenthe die dat willen een snelle internetverbinding hebben.

Dat jaar wordt haalbaar nu de provincie negen miljoen euro extra beschikbaar stelt bovenop de drie miljoen die in december al werden vrijgespeeld. Daarmee zit twaalf miljoen in de ‘risicodekkingspot’, waarmee tegenvallers bij het uitzettingen van leningen kunnen worden opgevangen. Dankzij die rugdekking is in de markt zo’n tachtig miljoen extra aan leningen beschikbaar voor breedbandregelingen.

,,Wij zijn op stoom geraakt’’, snort gedeputeerde Henk Jumelet van tevredenheid. Nu moeten nog 24.000 huishoudens en bedrijven zich behelpen met slechte internetverbindingen, maar het eind is in zicht.

45 lokale initiatieven

Dat heel Drenthe een breedbandprovincie wordt is een heilig voornemen van het provinciaal bestuur. De voortgang gaat nu zo voorspoedig dat het dagelijks bestuur er ook van uitgaat dat 2019 haalbaar is. In Drenthe zijn 45 lokale initiatieven actief voor de aanleg van breedband waar die nog ontbreekt.

Het dagelijks bestuur van de provincie subsidieerde al langer initiatieven in ‘witte gebieden’: delen van Drenthe die helemaal geen beschikking hebben over soepel internet. Subsidie mag van Europa, want op die plekken is geen concurrentie.

Grijze gebieden

Anders ligt het met de ‘grijze gebieden’ waar huishoudens deels wel beschikken over een goede internetverbinding, bijvoorbeeld dankzij kabelexploitant Ziggo. Die gebieden bleven verstoken van provinciale hulp.

Subsidie krijgen die delen van Drenthe nog steeds niet, maar dankzij de risicopot van twaalf miljoen komt indirect wel veel extra geld beschikbaar. Simpel gezegd: één miljoen euro aan provinciaal risicogeld is goed om voor pakweg acht miljoen marktconforme leningen af te sluiten.

Al met al kunnen de witte gebieden van Drenthe daardoor sneller worden aangepakt. ,,Om van het ene in het andere witte gebied te komen, moeten kabels gelegd worden door ‘grijze delen’’’, verduidelijkt Jumelet. En ook dat werkt in het voordeel van deze streken.

Nieuw is ook dat lokale initiatieven met minder dan duizend aansluitingen subsidie kunnen krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.