Snel meer bekend over Science Drenthe

Deze zomer wordt meer bekend over Science Drenthe, het populair wetenschappelijk educatiecentrum dat in Hoogeveen moet komen.

Het haalbaarheidsonderzoek naar de nieuwe attractie – geschatte investering: 12 miljoen euro – is nagenoeg afgerond. Dat meldt Gert Kieft, een van de initiatiefnemers.

Jongensdroom

Vorig jaar april kwamen eigenaren Albert Weishaupt en Gert Kieft van het Planetron in Dwingeloo met het plan voor Science Drenthe naar buiten. Ze hadden hun ‘jongensdroom’ samengevat in ‘een potloodschets’, meer was er op dat moment nog niet. Technologiemuseum NEMO in Amsterdam geldt als voorbeeld voor de nieuwe attractie, die bij voorkeur in het centrum van Hoogeveen verrijst. Het is de bedoeling dat bezoekers er ervaren hoe fascinerend wetenschap, techniek, energie, astronomie en ruimtevaart zijn.

Onderzoek

Onderzoek moest uitwijzen of ‘dé indoorattractie van Zuidwest-Drenthe’ uit kan. Kieft laat weten dat het onderzoek inmiddels zo goed als gereed is. ,,Net voor of net na de zomervakantie zullen we het presenteren." Op de vraag of dit betekent dat Weishaupt en hij dus perspectief zien voor hun educatiecentrum antwoordt hij: ,,Aan een dood paard ga je niet trekken. Wel heeft het haalbaarheidsonderzoek langer geduurd dan we ons in eerste instantie hadden voorgesteld. Maar ja, we hebben allebei een drukke baan en moesten dit er sinds vorig voorjaar naast doen.’’ Er zijn het afgelopen jaar onder meer ook contacten gelegd met technologiebedrijven en onderwijsinstellingen in de regio.

Dagje Hoogeveen

Weishaupt en Kieft meldden vorig jaar dat Science Drenthe jaarlijks tussen 85.000 en 100.000 bezoekers moet trekken om rendabel te zijn. De gemeente hoopt dat bezoekers er straks een dagje Hoogeveen van maken. In de vorig jaar ingestelde projectgroep zitten daarom ook gemeenteambtenaren. Onduidelijk is nog hoe de benodigde 12 miljoen op tafel moeten komen. Wethouder Erik Giethoorn liet een jaar geleden weten niet op voorhand te ‘tekenen voor een bijdrage in de exploitatie’.

Het tweetal kwam met het plan voor Science Drenthe op de proppen op ongeveer hetzelfde moment dat zij besloten het Planetron te koop te zetten en de gebouwen overdag te sluiten. Het in 1989 geopende sterrenkundig centrum in Dwingeloo kampte al langere tijd met teruglopende bezoekersaantallen. De sterrenkijkavonden zijn nadien gewoon doorgegaan. En ze zijn populair, zo populair zelfs dat er met enige regelmaat een avond is volgeboekt. ,,Er komen meer mensen op af dan vóór de sluiting overdag’’, vertelt Kieft. ,,Er is er nu gemiddeld een per week, op vrijdag- of zaterdagavond. In de vakanties organiseren we er meer.’’

Financiering

GroenUit, organisator van ‘uitjes en belevingen’ uit Dieverbrug, was even in beeld om de gebouwen van het Planetron over te nemen. Uiteindelijk kwam de financiering niet rond. Kieft zegt dat het Planetron nog steeds in de etalage staat. ,,Zo af en toe is er belangstelling.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.