Snelle toename coronapatiënten: drie nieuwe gevallen opgedoken in weekend

Minister Bruno Bruins (VVD). Foto: ANP

Nu het aantal coronabesmettingen in ons land snel oploopt, nemen de autoriteiten extra maatregelen. Maar buurlanden gaan een stuk verder.

Het aantal bewezen besmettingen in Nederland ligt inmiddels op tien. Afgelopen weekend werd bekend dat in Dalen, Tilburg, Altena en Delft nieuwe besmettingen zijn opgedoken. In de meeste gevallen is niet duidelijk hoe de patiënten besmet zijn geraakt.

Zaterdag werd al duidelijk dat vier familieleden van de eerste twee patiënten zijn besmet. Gisteravond meldden bronnen een extra patiënt in Loon op Zand, maar het RIVM kon dit geval nog niet bevestigen.

loading  

Eén van de nieuwe patiënten, een 49-jarige vrouw uit de gemeente Altena, blijkt een week lang met longklachten in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem te hebben gelegen. Pas nadat ze wegens verslechtering van haar toestand werd overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam, werd daar geconstateerd dat ze besmet is met het coronavirus.

Om in kaart te brengen in hoeverre de vrouw de besmetting op anderen heeft overgebracht, is een onmiddellijke opname- en bezoekersstop ingesteld voor het ziekenhuis in Gorinchem. De vrouw heeft in het ziekenhuis met tientallen mensen contact gehad. Allen zijn ondervraagd, een aantal mensen met klachten wordt onderzocht.

Handen schudden

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) roept iedereen die recent in een risicogebied is geweest (China, Zuid-Korea, Iran, Singapore of Noord-Italië), op om nu al bij geringe klachten thuis te blijven. Intussen nemen omringende landen stevigere maatregelen. Zo worden in Engeland en Duitsland op diverse plaatsen de scholen gesloten, en roepen de overheden in België en Frankrijk op om voorlopig niet meer te kussen of handen te schudden. Maar dat vindt Bruins niet nodig.

,,Ik vind dat iedereen gewoon even gezond moet nadenken. Ik vind het prima om een hand of knuffel te geven, maar als je dat vervelend vindt, moet je het niet doen. En ik zou zeggen: was eens wat vaker goed je handen als je bezorgd bent.” Bruins zegt steeds naar ‘passende maatregelen’ te zoeken. ,,Die wil ik louter baseren op adviezen van de experts bij RIVM en GGD.”

Scholen en zorginstanties

Veel instanties nemen intussen al wel maatregelen. Zo hebben veel scholen en zorginstanties besloten voorlopig geen handen meer te schudden, maar te kiezen voor een alternatieve groet, zoals met de elleboog. Ook sportclubs namen dit weekend maatregelen en in veel kerken werd het avondmaal aangepast.

menu