Sneller contact tussen huisartsen en medisch specialisten WZA met digitaal meekijkconsult

Het Wilhemina Ziekenhuis Assen (WZA) wil huisartsen sneller een medisch specialist laten raadplegen. Voor niet spoedeisende zaken kunnen huisartsen nu digitaal contact opnemen met medische specialisten. Dit voorkomt onnodig doorsturen.

Het WZA noemt deze vorm van contact tussen huisartsen en specialisten een ‘digitaal meekijkconsult’. Het gebruik van het systeem stond al voor een langere periode gepland, maar in verband met het coronavirus is besloten om het eerder in te voeren.

„Wanneer huisartsen een vraag hebben of iets willen overleggen, kunnen ze een digitale vraag stellen aan de medisch specialist,” legt coördinator Tanje Zwanenburg uit. „Deze vraag wordt vervolgens binnen één werkdag beantwoord. We waren van plan om daar meer tijd voor uit te zetten, maar in verband met het coronavirus is het van belang dat vragen snel beantwoord worden.”

Doorverwijzen

Het hoofddoel van de maatregel is om onnodig doorsturen naar het ziekenhuis te voorkomen. Mocht een patiënt toch doorverwezen moeten worden, dan kan deze volgens het WZA efficiënter geholpen worden. „Het digitaal meekijkconsult biedt mogelijkheden. De huisarts kan aanvullende informatie veilig digitaal delen, waardoor beide artsen een goed beeld van de patiënt hebben”

Spoed

In spoedeisende zaken is het digitale consult niet van toepassing. „Als er sprake is van spoed, blijft de reguliere route bestaan en wordt er doorverwezen naar de spoedeisende hulp,” laat Zwanenburg weten.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.