Snoeien in Drentse asielzoekersopvang

Drenthe bespreekt in september in welke plannen voor de opvang van asielzoekers wordt gesnoeid. Er is momenteel ruim voldoende plek in de azc’s.

Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze meldde dat in de gemeenteraad. De twaalf burgemeesters van Drenthe en de commissaris van de Koning krijgen een volgens hem ongemakkelijk gesprek te voeren over welke plannen voor nieuwe opvangcentra nog wel en welke niet meer worden uitgevoerd. Hij sluit niet uit dat het nog te bouwen asielzoekerscentrum in Gieten een stuk kleiner wordt dan het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aanvankelijk nodig achtte.

‘Stekker eruit’

In Gieten is haast gemaakt met de voorbereidingen voor een azc voor vierhonderd asielzoekers, maar het COA heeft het plan onlangs voor de tweede keer uitgesteld. De burgemeester is daar boos over, omdat er wel allerlei voorbereidingen zijn getroffen om de vluchtelingen een warm welkom te bieden.

De VVD-fractie vindt dat ‘de stekker nu uit het plan kan’, zodat op bedrijventerrein Bloemakkers de rode loper weer uit kan voor gewone bedrijven. De meerderheid van de raad wil niet zover gaan, omdat de beperkte instroom van vluchtelingen net zo gemakkelijk weer kan groeien. Dan moet het COA zo’n hausse aankunnen.

Geen groten getale

Van Oosterhout onderstreept die visie. Hij stelt dat de vluchtelingenstroom nog steeds enorm is, maar dat ze nu niet meer in groten getale naar Nederland komen. Er staan wat hekken in Zuid-Europa die de stroom naar onze streken afdammen. „De conclusie is niet ‘stop nu maar’. Maar we moeten wel keuzes maken. We gaan naar een reductie van het aantal asielzoekersplaatsen”, aldus Van Oosterhout, „Ik heb er vrede mee als we in Gieten eerst plaats maken voor twee- of driehonderd mensen.”

De burgemeesters hebben zich onlangs door het COA bij laten praten over de aanzienlijke daling van de instroom. Die ligt momenteel op zo’n vierhonderd vluchtelingen per week, dus nog altijd genoeg om een gemiddeld asielzoekerscentrum te vullen. In Drenthe wachten meerdere opvangprojecten op een definitief antwoord van het COA. De meest opmerkelijke is het bungalowpark Van Harte in Echten, dat nu leegstaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.