Jan Seton werd in 2015 feestelijke onthaald in zijn nieuwe gemeente

Sobere en stabiele Jan Seton (CDA) blijft burgemeester van Borger-Odoorn. Raad komt bij uitzondering fysiek bij elkaar voor herbenoeming

Jan Seton werd in 2015 feestelijke onthaald in zijn nieuwe gemeente Foto: Jan Anninga

De gemeenteraad van Borger-Odoorn is tevreden met het functioneren van burgemeester Jan Seton. Zij hebben daarom zijn verzoek voor een nieuwe termijn van zes jaar gehonoreerd.

De bestuurder van CDA-huize voelt zich thuis in de gemeente en de liefde is wat betreft de volksvertegenwoordiging dus nog steeds wederzijds. Vlak voor de zomer van 2015 werd Seton samen met zijn vrouw en drie kinderen op een brandweerwagen gehesen, en aan zijn nieuwe gemeente gepresenteerd. Zes jaar later ziet de wereld er heel anders uit.

De gemeenteraad kwam bij uitzondering fysiek, achter gesloten deuren en naar eigen zeggen coronaproof bij elkaar . Officieel doet de raad nu een aanbeveling aan het kabinet waarna in mei of juni een nieuwe installatie volgt, maar die stap is vooral een formaliteit. De herbenoeming werd via een digitale vergadering openbaar gemaakt. Seton reageerde via een computerscherm kort op het nieuws: ,,dit vertrouwen geeft mij energie.’’ Die soberheid past de bestuurder wellicht nog wel beter dan een uitbundige huldiging.

Tikkeltje saai

Hoewel Borger-Odoorn de eerste burgemeestersklus is voor Seton, zien betrokkenen hem vooral als ervaren voorman van de gemeente. Misschien een tikkeltje saai. De spotlights zijn niet zijn natuurlijke habitat en de grote trom blijft vaak onberoerd. Liever overlegt de domineeszoon een keer extra, dan dat hij de publieke preekstoel bestijgt.

Die eigenschap lijkt geen overbodige luxe als voorzitter van een gemeenteraad waar de gemoederen weleens verhit kunnen raken, en met een kwartet wethouders die zich ook willen profileren. De voormalig wethouder van Groningen biedt zijn collega’s die ruimte. Bij complexiteit, lief en leed stapt Seton zelf naar voren.

Niet zielig

Wat dat betreft kreeg hij wel wat voor zijn kiezen tijdens zijn vuurdoop op de Drentse Hondsrug. De windmolens in het mondengebied brachten verzet en verscherpte verhoudingen met zich mee. Zoals gebruikelijk op dit dossier kon hij het bij vriend en vijand van de windparken nooit helemaal goed doen. Seton zei daar zelf eerder over tegen deze krant: ,,Mensen willen wel graag dat je naar de ene of de andere kant meebeweegt. Het is heel erg opletten. Ik doe niet zielig, dit is mijn werk en ik doe het graag.’’

Het dodelijk ongeluk van twee jonge inwoners uit zijn gemeente in 2019, dwong hem in zijn rol als burgervader voor de betrokken dorpen. Ook hier viel niet per se zijn rol op de voorgrond op, maar werd de warme hand op de schouder van voetbalclub en vriendengroep gewaardeerd.

Stabiele stoelpoten

Seton, die volgende maand Abraham ziet, kocht een huis in Borger, waar hij en zijn gezin zich meteen mengden in het verenigingsleven. Zijn in het najaar uitgesproken ambitie om minimaal twaalf jaar in de gemeente vol te maken kwam dan ook niet als een verrassing. De zegen van de gemeenteraad was dat evenmin. Want aan stabiele stoelpoten zagen doen ze niet zo snel in Borger-Odoorn. De gemeente wil vooral rust en degelijkheid uitstralen. Met Seton op de boeg lijkt dat beeld de komende jaren geborgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu