SodM is nog niet klaar met inspectie afvalwaterleiding oliewinning

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) neemt deze week nog geen besluit over de nieuwe afvalwaterbuis die de NAM wil gebruiken bij de oliewinning in Schoonebeek.

Die buis voert het water dat vrijkomt bij de winning van Drenthe naar Twente.

Meer tijd

Het SodM zei vorige week nog dat het besluit deze week gepubliceerd zou worden. ,,We hebben nog iets meer tijd nodig’’, zegt woordvoerder Bob van ‘t Klooster. ,,We hebben formeel tot 17 augustus de tijd. Voor die tijd zijn we wel klaar. Wat we nu nog doen is de laatste informatie checken die we hebben verzameld bij een laatste inspectie die we deze week nog hebben uitgevoerd.’’

Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft zijn antwoorden op Kamervragen over het staken van de oliewinning ook nog niet klaar. Ook die antwoorden waren vorige week voor deze week aangekondigd. ,,Dat gaat niet meer lukken’’, zegt woordvoerder Heleen Haverkort.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maakte vorige week bekend dat ze zo snel mogelijk de oliewinning wil hervatten. SodM zei de technische controle van de nieuwe leiding - de oude was lek en dus ligt de oliewinning sinds april 2015 stil - bijna klaar te hebben.

Daags na de aankondiging van de NAM wees het CDA in de Tweede Kamer Henk Kamp op eerder gedane toezeggingen. De oliewinning zou in ieder geval niet worden opgestart voordat Kamp een besluit heeft genomen over het onderzoek naar alternatieve manieren om het afvalwater te verwerken. Tot april vorig jaar ging het in Twente de diepe ondergrond in, maar daar is in de samenleving geen draagvlak meer voor.

Twee procedures

Volgens de NAM heeft Kamp twee verschillende procedures bij elkaar gevoegd en had hij dat niet moeten doen. Namelijk: de controle van de nieuwe buis, die op basis van de bestaande vergunning zou kunnen worden gebruikt én het onderzoek naar de alternatieven voor het afvalwater. Kamerleden reageerden fel op die uitspraken van de NAM.

Het SodM zegt dat die kwestie niets met het uitstel van het besluit te maken. Van ‘t Klooster: ,,Wij gaan over onze eigen timing. En het is ook geen uitstel.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.