Soepel verloop grote Drentse festivals Grolloo en Emmen

De grote Drentse muziekfestivals, Holland International Blues Festival in Grolloo en Retropop in Emmen, zijn bijzonder soepel verlopen.

Fee-noo-mee-naal

De organisaties van beide publiekstrekkers, die bij elkaar zo’n 35.000 mensen op de been kregen, melden dat er geen noemenswaardige incidenten zijn geweest. De politie bevestigt dit beeld. ,,Het was in één woord fee-noo-mee-naal’’, meldt een trotse Johan Lubbers namens Retropop.

Ging Retropop met 17.500 bezoekers succesvol op herhaling, in Grolloo beleefde het Holland International Blues Festival zijn première. En wat voor première! Meer dan tienduizend liefhebbers genoten vrijdag en zaterdag van de muziek van grote bluesnamen als Ana Popovic, Jools Holland, Supersonic Blues Machine, de Tedeschi Trucks Band en tot slot Bonnie Raitt.

Tevoren was het nog de vraag of zo’n massa mensen niet te veel van het goede zou worden voor het achthonderd inwoners tellende Grolloo. Maar op het grasland achter café Hofsteenge liep dit weekend niemand een ander in de weg, zo leek het. Het was er even druk als relaxed. Bezoekers in en rond de kolossale festivaltent prezen zowel de strakke, geroutineerde organisatie van het evenement (Mojo) als de desondanks ontspannen sfeer. Het voorbeeldige zomerweer gaf initiator Johan Derksen en de zijnen een welkom steuntje in de rug. Derksen wil het Grolloo van zijn overleden vriend Harry Muskee geleidelijk op de kaart zetten als Europees episch centrum van de blues. De eerste stap op die weg is meer dan geslaagd.

De op het festival afgekomen bluesliefhebbers konden in de weilanden aan de overkant van de provinciale weg Rolde-Schoonloo de auto kwijt. Ook op en rond dit immense, tijdelijke parkeerterrein liet de organisatie niets aan het toeval over. Het was voor niemand meer dan een paar minuten lopen naar de place to be: de Hoofdstraat.

Uitverkocht

Toen duidelijk werd dat het eerste grote bluesfestival in Grolloo op dezelfde dag zou plaatsvinden als het steeds populairder geworden Retropop in Emmen, was even onzeker hoe deze combinatie zou vallen. Maar zowel in Emmen als in Grolloo waren de tickets uitverkocht.

Met 17.500 verkochte kaarten haalde Retropop 2500 mensen meer binnen dan vorig jaar. En de groei is er nog niet uit, stelt Johan Lubbers. ,,We moeten natuurlijk eerst deze vijftiende editie goed evalueren, maar er zit nog rek in zowel het festival als het terrein. We kunnen nog meer publiek kwijt en dus is het een logische gedachte dat Retropop volgend jaar weer iets groter is dan dit jaar. Maar over die vraag moeten we ons als organisatie nog buigen. Nu is het nog nagenieten van deze editie.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.