Het nieuwe bedrijfspand van The Chesterfield Brand op het Asser bedrijvenpark Peelerpark.

Sombere economische berichten? Niet in Assen: bedrijven groeien juist of vestigen zich in Drenthe

Het nieuwe bedrijfspand van The Chesterfield Brand op het Asser bedrijvenpark Peelerpark. Foto: Jaspar Moulijn

Ondanks sombere economische vooruitzichten en (op handen zijnde) massa-ontslagen zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zoals op de Asser bedrijvenparken Peelerpark en Messchenveld.

Helemaal weg is Koos Hoving nooit geweest. Hij was mede-eigenaar en directeur van Paré, een grote tassenimporteur en producenten met merken als Daniel Ray, The Chesterfield Brand, Brunotti en Bagsac. Paré groeide snel en bouwde aan de A28 in Tynaarlo een klein imperium op.

Klad erin

Op een gegeven moment kwam de klad erin. De crisis maakte de Europese consument zuinig en internet ging voor zware concurrentie zorgen. Tegelijkertijd werd de tassenproductie in China veel duurder door stijgende grondstofprijzen en loonkosten.

In 2007 viel de vraag weg. Paré, waar op dat moment nog zeventig mensen werkten, bleek een moeilijk wendbaar schip. In 2013 werd de stekker eruit getrokken. 46 mensen verloren hun baan. Voor Hoving kroop het bloed waar het niet gaan kan en hij ging verder met The Chesterfield Brand. Vlotte tassen van hoge kwaliteit die niet aan mode onderhevig zijn. De tassen worden geproduceerd in India.

Alweer actief in 20 landen

Langzaam maar zeker groeide het merk weer. ,,Ik wilde eigenlijk niet weer zo groot worden, maar inmiddels werken er alweer negentien mensen bij ons.’’ Inclusief zijn beide zoons Martijn en Rick die de Duitse en Oostenrijkse markt onder hun hoede hebben. Al met al is het bedrijf actief in twintig landen.

Hoving houdt nog kantoor in Tynaarlo - ,,dat was vooral in begin emotioneel erg moeilijk wanneer ik door de lege hallen liep” - en slaat de voorraad op op drie locaties. Waaronder sinds 2015 op het bedrijventerrein Peelerpark. Daar wordt nu ook een geheel nieuw kantoorpand met magazijnen gebouwd. Op een zichtlocatie aan de A28, symbolisch voor de wederopstanding van de tassenkoning.

loading

Hoving: ,,Zo veel verschillende locaties, dat werkt niet. Alles stort wel even in wanneer je net groen licht geeft voor nieuwbouw en er breekt wereldwijd een coronacrisis uit. Maar ik moet zeggen dat we nu weer goed draaien. Internet loopt prima en onze drukste tijd is altijd van augustus tot maart. Daar hebben we geluk mee. Maar goed, er moet geen nieuwe pandemie komen of een lockdown in India die onze fabriek treft. Het blijf spannend.’’

Het nieuwe pand is energieneutraal met 160 zonnepanelen en wordt eind december in gebruik genomen.

Uitbreiding Bakker Natuursteen

Bakker Natuursteen is al langer op het Peelerpark gevestigd en groeit snel. Uitbreiding van werkplaats en magazijn was dringend nodig. Er komt 1500 vierkante meter vloeroppervlak bij, een verdubbeling ten opzichte van de nu beschikbare ruimte. Het bedrijf waar 25 mensen werken, maakt hoofdzakelijk keukenwerkbladen uit verschillende stenen, zoals graniet, marmer, composiet en keramiek.

loading

Daarnaast is gevelbekleding een belangrijke activiteit. Zo installeerde Bakker Natuursteen de gevels van de Markthal in Rotterdam en van het nieuwe Naturalis in Leiden. De nieuwe hal wordt gebruikt voor het presenteren van platen natuursteen, keramiek en composiet. Begin september is de hal klaar.

Nieuw onderkomen glasspecialist LGS

Sinds begin dit jaar is Laboratory Glass Specialists gevestigd aan de Australiëweg. Bij het bedrijf, dat is gespecialiseerd in laboratorium- en glastechniek, werken negen mensen. Laboratory Glass Specialists (LGS) bleef met de nieuwe locatie dicht bij huis want voordien was het bedrijf gehuisvest in Ubbena. Er was behoefte aan meer ruimte. Door de omvang en de efficiënte inrichting heeft LGS de processen aanzienlijk kunnen optimaliseren. Ook de productiemogelijkheden zijn in Assen uitgebreid, mede door de overname van het machinepark van een Technische Universiteit.

Allsafe Mini Opslag

Op het naast Peelerpark gelegen bedrijventerrein Messchenveld bouwt Allsafe Mini Opslag een nieuw pand van 7000 vierkante meter. Het bedrijf investeert 4,5 miljoen euro. Allsafe is een snelgroeiend bedrijf dat inspeelt op de tendens dat mensen kleiner gaan wonen en niet al hun spullen meer thuis kwijt kunnen.

loading

Ook vertegenwoordigers, monteurs en inkopers gebruiken steeds vaker opslagruimten. Allsafe heeft 26 vestigingen en is de snelste groeier in Nederland als het gaat om mini-opslag.

menu