Spaarclub uit Emmen verdenkt lid van forse fraude

De spaarkasvereniging De Rietplas in Emmen doet maandagmorgen aangifte tegen een vrouwelijk lid. Dat zou in zeven maanden tijd 21.800 euro achterovergedrukt hebben.

Hoewel de vrouw onder druk van aangifte bij politie en publiciteit afgelopen weekend 16.000 euro terugbetaalde blijft de aangifte staan, bevestigt Frans Meijer, een van de leden van de club. De spaarkasvereniging bestaat uit zo’n dertig leden - meest afkomstig uit de wijken Rietlanden en Parc Sandur - die elke week minstens 5 euro moeten sparen. Meijer spaart zelf 100 euro per keer en is daarmee een van de zwaarst getroffenen.

Tellen en wegbrengen

Volgens Meijer wordt het geld uit een soort gezellige traditie ingezameld en zijn drie mensen belast met het tellen. Een van die drie is de vrouw om wie het nu gaat. Zij brengt na de telling iedere week het geld naar de bank. Althans, dat was de bedoeling.

,,Pas kort geleden kwamen de andere tellers er achter dat de vrouw al zeven maanden geen geld meer heeft weggebracht. Dat heeft ze naar eigen zeggen gedaan omdat haar man een belastingachterstand heeft. Toen hebben ze haar een brief laten ondertekenen dat ze binnen drie weken zou terugbetalen. Die termijn liep vorige week af en er was nog steéds geen geld’’, zegt Meijer.

Terugbetalen

Meijer hoorde pas vorige week woensdag in horecacentrum De Rietplas van de fraude, pal voordat de verdachte daar weer zou gaan tellen. ,,Ik heb geëist dat ze naar huis zou worden gestuurd en dat de politie zou worden gebeld. Dat is gebeurd.’’ Een woordvoerder van de politie bevestigt dat de politie langs is geweest die avond en dat er het afgelopen weekend een poging zou worden gedaan alsnog het geld terug te betalen. Dat is maar deels gelukt.

Volgens Meijer is de vrouw zo geschrokken van de dreiging met publiciteit dat ze is gaan betalen. Er is een afspraak dat het resterende bedrag binnen 30 dagen wordt terugbetaald. Dat de vrouw zeven maanden lang haar gang kon gaan wijt de club aan het grote onderlinge vertrouwen. ,,Het zijn allemaal vrienden en kennissen van elkaar.’’ Tegenover de krant wil de vrouw, die inmiddels geschorst is, geen commentaar geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.