Spammers rommelen met vuurwerkoverlast.nl

Het landelijke meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft veel last van valse meldingen. Sommige mensen komen met honderden klachten uit zogenaamd het hele land, maar ze blijken vanaf één computer te zijn gestuurd. Dat valt op te maken aan het IP-adres.

Twijfelachtige cijfers

,,Vorige week nog hebben we zo'n spammer eruit gefilterd'', zegt fractievoorzitter Gerard Fidom van GroenLinks in Hoogeveen. Het betrof een jongen uit Assen die 500 valse meldingen deed, om aan te tonen dat website gaten vertoont. Assen heeft de meeste meldingen in Drenthe.

GroenLinks heeft het meldpunt opgezet. Initiatiefnemer is het Rotterdamse raadslid Arno Bonte, die erkent dat er veel spam binnenkomt. ,,Op het moment dat we in de gaten krijgen dat iemand veel meldingen doet, blokkeren we hem of haar. Omdat we met vrijwilligers werken lukt dat niet altijd meteen. Klaarblijkelijk zijn er mensen die niets te doen hebben in de kerstvakantie. Ze worden ook gevoed door de website GeenStijl, die een kruistocht tegen ons voert. Die spammers zijn heel erg vervelend. Ze krijgen precies wat ze willen: mensen gaan twijfelen aan onze cijfers.''

Het midden

Daarvoor is volgens Bonte geen enkele reden. ,,99 Procent van de meldingen is serieus. Op 3 januari sluiten we het meldpunt. Dan gaan we nog eens door alle meldingen heen en halen alle valse meldingen eruit.''

Tientallen klachten kwamen onder meer vanaf het midden van de Afsluitdijk. Dichter bij huis is er een merkwaardige afwijking bij Coevorden. In totaal zouden er vanuit de vestingstad 72 klachten zijn, maar 49 komen vanuit een dun bevolkt deel tussen de N34 en De Krim. ,,De cijfers zijn per postcodegebied. Ik ken niet de plaatselijke situatie, maar de kaart pakt altijd het midden van een bepaald postcodegebied'', zegt Bonte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.