Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen laten de spelers van FC Emmen zich even zien aan de toegestroomde fanatieke supporters. Alles verloopt rustig, in een goede sfeer.

Supporters zijn aan de ene kant opgelucht dat rechtstreekse degradatie is voorkomen, maar uitzinnig van vreugde zijn ze niet. De nacompetitie dreigt en daar zit niemand op de wachten. Grote groepen supporters volgen de wedstrijd op terrassen op grote tv-schermen, zoals bij de Oale Stee en Melody in Barger-Oosterveld. Het bier vloeit rijkelijk op de zonovergoten middag.

Als FC Emmen op ruime voorsprong staat, wordt er vooral nog gekeken op de mobieltjes. Hoe verlopen de wedstrijden van de directe concurrentie boven Emmen op de ranglijst? Niet gunstig voor de Drentse club.

Toeterend naar stadion

Na afloop rijden auto’s toeterend naar het stadion. Bij De Oude Meerdijk klinkt gejuich als de spelers zich eventjes laten zien. Een paar minuten dan is het voorbij.

Rond het stadion is weinig politie zichtbaar aanwezig, wel een aantal agenten in burger. Er is deze Hemelvaartsdag ook geen enkele aanleiding voor om een grote politiemacht in te zetten. Wel is duidelijk dat de behoefte van de supporters om met elkaar en de spelers en staf van FC Emmen de emoties te delen, toeneemt. Over twee dagen als de club in Venlo tegen VVV speelt, zal dat alleen nog maar meer zijn. De spanning blijft voor de fans.

‘Supporters voorbeeld voor anderen’

De gemeente, politie, de club en supportersverenigingen hebben de afgelopen dagen overleg gehad over hoe ze omgaan met de fans bij het stadion. ,,Tot nu toe zijn de sfeeracties van de supporters goed verlopen”, laat de woordvoerster van burgemeester Erik van Oosterhout weten. ,,We kunnen goede afspraken met de supportersverenigingen maken. We vinden het mooi dat ze de club door dik en dun steunen. Ze zijn daarmee een voorbeeld voor anderen.”

Voor zondag heeft de gemeente er vertrouwen in dat de acties opnieuw goed verlopen. ,,En dat daardoor handhavend optreden niet nodig is. Natuurlijk houden we een vinger aan de pols. We roepen iedereen op om zich ook echt aan de 1,5 meter afstand te houden. Niemand heeft er iets aan als een goed bedoelde actie tot extra besmettingen leidt.”

Vijfhonderd supporters

Voor het laatste thuisduel gisteren was er ook een grote sfeeractie van ongeveer vijfhonderd supporters bij het stadion. Ruim voor het afgesproken tijdstip van 12.15 uur druppelde het Hierkomikwegplein voor de Oude Meerdijk vol. Veel gezinnen op de fiets, en de bussen kwamen uit de wijken van Emmen. Vanuit de auto lopen spelers een voor een vanuit het stadion langs dranghekken met supporters. Iedere speler krijgt een orkaan aan geluid en een eigen fanlied te horen. Vooral trainer Lukkien en sterspeler Peña blijken populair.

Het plan voor dit weekend is een supportersactie met spandoeken op viaducten op snelwegen richting Venlo. Wat er na de wedstrijd zondag gebeurt, is afwachten. Het zal sterk afhangen van het resultaat.

‘Vooral kijken naar de mogelijkheden’

Woordvoerder Marc Timmer van FC Emmen zegt dat de club vindt dat er vooral moet worden gekeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden voor de supporters. ,,Dat is in deze tijden erg belangrijk. Wij vinden het fantastisch om te zien dat onze supporters zo betrokken zijn en op alle mogelijke manieren hun steun laten blijken aan de ploeg. Die steun is voor de ploeg ontzettend belangrijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe