Speciale bus gehandicapte jongen besmeurd met verf

„Ons tweede huisje,” noemt Regina Mertens de bus waarmee ze haar meervoudig gehandicapte zoon Orlando vervoert. In de nacht van vrijdag op zaterdag is de bus aan de Iepenlaan in Zuidlaren beklad met grondverf. Die is nu onbruikbaar.

Regina’s zoon is 20, maar is eigenlijk nog een baby. Hij is volkomen afhankelijk van zijn moeder. Zij is met een persoonsgebonden budget fulltime verzorgster. „Door dat budget had ik geen geld om een aangepaste bus te betalen. De bank heeft een oogje dichtgeknepen, en me 24 duizend euro geleend. Maar dat moet ik dus wel maandelijks terugbetalen.”

'Tweede huisje'

Zaterdagochtend kreeg Regina een appje van haar buurvrouw, dat er een enorme plas verf op haar auto lag. „We zouden die middag eigenlijk naar zijn oma. Als ze niet had geappt hadden we het ‘s middags dus pas gezien.”

De bus is meer dan een vervoersmiddel: hij is compleet aangepast aan Orlando’s benodigdheden. „Hij is aangepast op de rolstoel, en er zit stroom in voor als ik zijn longen leeg moet zuigen of benevelen. Het is echt ons tweede huisje.”

De verf die op de bus is gegooid is menie, een sterke, roestvrije grondverf voor metaal. Regina heeft de bus naar Muus Autoherstel in Assen gebracht. „Daar zeiden ze dat er meteen een hogedrukspuit op moest worden gezet. Ik weet nog niet of het allemaal gelukt is.”

Getuigen

Buurtpreventie Zuidlaren is op zoek naar getuigen van het voorval. Volgens initiatiefnemer Stef Misker is de kans klein dat er nog tips binnenkomen. „Ik hoop dat de daders gepakt worden, of zich melden bij de politie. Regina heeft aangifte gedaan, dus hopelijk vinden zij nog iets.”

Wie zou zoiets nou doen? Regina heeft geen idee. „Ik heb zitten denken en tobben, maar ik kan het niet verzinnen. Ik heb geen vijanden in de buurt, iedereen weet dat ik hier alleen woon met mijn zoontje; ik kan er gewoon niet bij.”

De politie heeft buurtonderzoek gedaan, en heeft monsters genomen van de verf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.