Speculaasconcert wordt echte theatershow

Er werd heel wat afgeklapt, gezongen en vooral geroepen en gegild. In De Nieuwe Kolk stond dinsdag het vernieuwde Speculaasconcert op het programma.

,,Gaan jullie mee?”, vraagt Hoofdpiet aan de zeshonderd basisschoolleerlingen die hem aandachtig aankijken. Een oorverdovend ‘ja' vult de grote zaal van theater De Nieuwe Kolk. Een paar kinderen staan op, maar worden snel teruggeduwd door hun klasgenootjes. Ze zitten in een heus theater, in veel te grote stoelen en kijken naar het vernieuwde Speculaasconcert.

Theatershow
Het Speculaasconcert werd dit jaar voor het eerst gehouden in De Nieuwe Kolk, waar voorheen werd uitgeweken naar De Bonte Wever. En die nieuwe locatie heeft een duidelijke invloed op het concept gehad: waar het Speculaasconcert eerst in het teken stond van lekker feestvieren, is er nu gekozen voor een echte theatershow.

Ruim 1200 Asser basisschoolleerlingen uit de groepen 1 tot en met 4 keken hun ogen uit tijdens de voorstellingen, die een gezamenlijke productie zijn van de Stichting Sinterklaasintocht Assen en Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk. Centraal stond de zoektocht van Hoofdpiet naar Lisa, een meisje dat ‘woont' in De Nieuwe Kolk. De opperpiet is verliefd op haar en wil daarom eerder naar Nederland vertrekken.

Intensievere samenwerking
Hilko Folkeringa is meer dan tevreden. ,,De kinderen gingen echt op in het verhaal. Hun enthousiasme is zo leuk.” De theater- en bioscoopdirecteur is trots op de co-productie. ,,De samenwerking verliep erg goed. Dit smaakt naar meer. Ik vind dat we serieus moeten gaan kijken naar een intensievere samenwerking. Gaan we het aantal voorstellingen verdubbelen, gaan we zo door of gaan we een nog specialere voorstelling maken?”

De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers was verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting. En die muziek werd meer dan gewaardeerd. Na elk nummer reageerden de kinderen met een groot applaus. Ook het dansje bij het bekende kinderliedje Hoofd, schouders, knie en teen bleek prima zittend op de stoel te doen.

Een glansrol in de voorstelling was weggelegd voor Asser burgemeester Marco Out, die in de show Sinterklaas en zijn pieten in de stad mocht ontvangen. En dat deed hij met zichtbaar veel plezier.

Tekst Jolien Bennema
Foto Marcel Jurian de Jong

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.