In grote delen van Drenthe wordt geprobeerd het platteland te voorzien van snel internet. In Eexterzandvoort en Gieterzandvoort is dat al gelukt.

Het viaduct tussen Eexter- en Gieterzandvoort heette De Scheiding. Nu daar een kast staat voor het glasvezelnetwerk voor beide dorpen is die herdoopt: De Verbinding.

Van slak naar haas

En dat is niet alleen een grapje. Het hele project heeft de dorpelingen nader tot elkaar gebracht. Sinds vrijdag hebben de eersten snel internet via een glasvezelkabel. Van een luizige 3 Mbit via het koperdraadje van het telefoonnet naar 203 Mbit voor zowel het halen als versturen van computerbestanden. Van slak naar de rapste haas die je kunt bedenken.

Het dorpshuis van Eexterzandvoort is als eerste aangesloten op supersnel internet en was daarmee direct een populaire plek voor jongeren. Op 2 september wordt het netwerk van de coöperatie Eco Oostermoer Verbindt officieel in gebruik genomen.

Ergernissen

De eersten kunnen nu al van snel internet genieten en zeggen allemaal van een hoop ergernissen verlost te zijn. Scholiere Nicky Kamminga bijvoorbeeld kreeg tot nu toe regelmatig het bevel om van internet af te gaan, want anders werkte de pin in het winkeltje van haar moeder niet. „Voor school heb je internet ook nodig. Alles gaat digitaal tegenwoordig. En we zijn thuis met zijn vijven... Dan hoor je regelmatig ‘wat is ie weer traag’.”

Voor Evelien Bolder scheelt het snelle internet vooral veel ritjes naar kantoor in Rolde. „Ik ben wijkverpleegkundige en als ik thuis de administratie wilde doen, hield de verbinding er regelmatig gewoon mee op. Dat is nu verleden tijd.”

Bart Wight moet nog heel even wachten op de verbinding, omdat hij ook tv wil. Net als de meesten overigens.

Maar hij kan niet wachten. „Ik ben vertegenwoordiger in de bouw. Dan krijg je wat tekeningen toegestuurd en dan word je vijf minuten later gevraagd wat je ervan vindt. Dan moet ik nu zeggen dat ze de volgende dag maar eens weer moeten bellen. Het uploaden van YouTube-filmpjes was ook nachtwerk. Het scheelt enorm veel ergernis en het is ook klaar voor zorgvoorzieningen die op afstand worden geregeld. Zo is het echt een investering in de leefbaarheid van het dorp, want je hoeft niet meer te verhuizen als je wat ouder wordt.”

Landbouw

Misschien profiteren de landbouwers in het dorp wel het meest. Boerinnen Anita Hogenesch en Marianne Kroeze kunnen pas in de loop van de volgende weken meepraten over het snellere internet, maar ze weten zeker dat hun bedrijven een hoop gemak krijgen van de nieuwe verbinding. Al was het alleen maar omdat er steeds meer bedrijfsgegevens via het internet moeten worden uitgewisseld. Bedrijven met melkrobots kunnen nauwelijks functioneren zonder snel internet.

Marianne: ,,Dat we hier nu voorop lopen komt natuurlijk omdat we in een wit gebied, dus zonder snel internet, wonen. En omdat we een enorm enthousiaste werkgroep hadden die ondanks alle hindernissen door zijn gegaan.”

Olievlek

In Eexter- en Gieterzandvoort doet bijna iedereen mee aan het glasvezelproject, maar het zijn maar tachtig adressen. Dat levert wel een grote onzekerheid op, omdat het nieuwe netwerk op den duur niet betaald kan worden uit de 52,50 euro per maand die de meeste aangeslotenen betalen. Volgens Wight is het daarom zaak dat het netwerk zich als een olievlek uitbreidt naar andere delen van de gemeente en daarbuiten.

Het bevreemdt de meeste inwoners dan ook dat er nog maar weinig samenwerking is tussen de tientallen initiatieven in Drenthe voor de aanleg van glasvezel in hun plattelandsgebied. Dat heeft met een flink pakket aan regels te maken, maar veel begrip is daar niet voor.

Eco Oostermoer Verbindt heeft ervoor gekozen om klein te beginnen, om te laten zien dat het echt werkt. De diensten worden nu eerst geleverd door het Veendammer bedrijf Netvisit (voortgekomen uit Kabelnet Veendam) en het kabelnet is van de inwoners. Het beheer ligt bij OpenNet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe