Spel Lex de Lange lijkt nu echt over

Het spel lijkt definitief over voor zorgondernemer Lex de Lange (62) uit Roden. De Lange heeft een miljoenenschuld, maar hij houdt zelf vol dat het goed komt.

De ondernemer, die jarenlang probeerde om scienceparken uit de grond te stampen, beweert dat binnenkort wordt begonnen met de bouw van een kankerkliniek in Boxmeer. De andere partijen weten van niks.

Het moet volgens De Lange het eerste particuliere behandelcentrum voor kanker worden waar 45.000 patienten jaarlijks behandeld worden. Punt is dat De Lange een miljoenenschuld heeft opgebouwd en zes van zijn bv's inmiddels failliet zijn verklaard.

Volslagen onbekend

Terwijl dat imperium aan bv's instort, stelt de 62-jarige De Lange nog steeds dat het goed komt. Sterker, volgens hem start de bouw van de kankerkliniek in de tweede week van januari. ,,De financiers maken het eerste geldbedrag binnenkort over'', beweert hij. ,,Deze maand vieren we dat nog met de gemeente Boxmeer.''

De Boxmeerse burgemeester Karel van Soest reageert: ,,Wij zijn daarvan niet in kennis gesteld. Voor ons is de situatie al maandenlang ongewijzigd: de zaak ligt vanwege de faillissementen bij de curator en wij wachten af.'' Dat is afgesproken dat De Lange en het Brabantse gemeentebestuur het vermeende rondkomen van de deal binnenkort samen vieren met een etentje, zijn Van Soest volslagen onbekend.

De kankerkliniek werd in 2008 groots aangekondigd en had er twee jaar geleden al moeten staan. Donderdag zou een rechtszaak dienen in Leeuwarden om het faillissement van L. de Lange Beheer – de moederorganisatie van een kerstboom aan bv's – op te heffen. Maar De Lange trok zich op het laatst terug. Daarmee is ook dat faillissement definitief. ,,Het heeft toch geen zin'', zegt De Lange over het afblazen van de rechtszaak.

Zelfverrijking

Dagblad van het Noorden en dagblad De Gelderlander brachten onlangs dat schuldeisers 7,8 miljoen euro van De Lange willen. Zijn oud-werkgever, de Belastingdienst, is daar een van. Zij krijgen nog zo'n 1,7 miljoen euro. Curator Saskia van Gessel stelt De Lange persoonlijk aansprakelijk voor de miljoenenschuld. Ze vermoedt btw-fraude en zelfverrijking.

De curator is compleet verrast door het verhaal dat de bouw over een maand zou starten. Volgens haar is het pertinente onzin dat ze weigert om contact op te nemen met eventuele financiers van het miljoenenproject. Dat stelt De Lange namelijk. ,,Ik wil best contact opnemen, maar met wie? Ik heb nooit namen doorgekregen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.