Sport- en businesspark was wel in beeld bij school Terra

Het Emmer sport- en businesspark Meerdijk is wel overwogen voor nieuwbouw van de school Terra. Dit meldt de onderwijsgroep Noord, de organisatie waar Terra onder valt.

,,Bij de zoektocht naar een geschikte plek voor Terra in Emmen zijn er tien, elf locaties onder de loep genomen’’, zegt woordvoerster Trijnie van Wijk. ,,Ook het sport- en businesspark Meerdijk behoorde daartoe. Uiteindelijk is er gekozen voor de hoek Frieslandroute/Noordeind bij het Emmer centrum. Belangrijke argumenten waren de nabijheid van voorzieningen en van het openbaar vervoer en de zichtbaarheid van de locatie. Voor ons zijn er geen redenen om niet verder te gaan op de ingeslagen weg. Uiteraard proberen we hierbij rekening te houden met de bewoners in de omgeving.’’

Bestemmingsplannen

Tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis bleek vorige week dat bedrijven en scholen op het Emmer sport- en businesspark Meerdijk de huidige verhuisplannen van Terra afkeuren. Zij vinden dat de school zou moeten kiezen voor nieuwbouw op De Meerdijk. ,,Het businesspark biedt meer dan voldoende parkeerplaatsen, een eigen busverbinding, een veilige en overzichtelijke locatie, eigen sportfaciliteiten, binnenkort een zwembad en kansen voor samenwerking tussen scholen’’, betoogde Herman Idema, directeur van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen.

Idema wees erop dat nieuwbouw van scholen past binnen het bestemmingsplan op De Meerdijk en bij de visie van de gemeente. Hoewel de bouw van Terra op de hoek van de Frieslandroute/Noordeind niet past binnen het bestemmingsplan, liet de gemeente jaren geleden al weten hieraan mee te willen werken. Uiteraard dienen nog wel de wettelijke procedures te worden gevolgd. Terra is nu nog met haar vmbo- en mbo-opleiding gehuisvest in twee gebouwen in Noordbarge. Die panden passen volgens de school niet bij de moderne onderwijsmethodes. Ook staan ze ver van het station.

Oppositie van bewoners

Het nieuwe onderkomen moet plek bieden aan zo’n 900 leerlingen. Vlakbij de hoek Frieslandroute/Noordeind ligt de Langgrafweg. De vijf huishoudens die daar wonen hebben al laten weten tegen de plannen te zijn. Te groot, te veel mensen en te dichtbij, zo wordt daar gesteld. Ook zijn er zorgen over de verkeersafwikkeling. Van Wijk van de Onderwijsgroep Noord zegt dat is overwogen om de parkeerplaatsen en sportvoorzieningen van Terra elders onder te brengen. ,,Op een terrein aan de Flintstraat, aan de andere kant van het Noordeind. Daar hebben we uiteindelijk van afgezien vanwege de verkeersveiligheid. Die constructie was ook niet zo handig.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.