Sportclubs Emmen bundelen krachten

De buitensportverenigingen in Emmen gaan elkaar vaker opzoeken om te kijken of zij door samenwerking geld kunnen besparen.

,,De bedoeling is om zeker één of twee keer per jaar met elkaar om tafel te zitten’’, zegt Jos van Hees, voorzitter van voetbalclub SVV’04 uit Schoonebeek. ,,Veel verenigingen hebben dezelfde goederen nodig. Denk aan spullen voor in de kantine, sportattributen en energie. Als je dit gezamenlijk inkoopt, moet het lukken om aantrekkelijke kortingen te krijgen. Door elkaar vaker op te zoeken, wordt het ook makkelijker om gezamenlijke problemen te bespreken en daarvoor oplossingen te bedenken.’’

Verzet

Het plan is een direct gevolg van het verzet van de verenigingen tegen de overdracht van kleedkamers door de gemeente. Eind 2014 kregen de clubs te horen dat zij vanaf januari 2015 zelf op moesten draaien voor het onderhoud van hun kleedkamers. De clubs vonden het absurd dat zij pas twee weken voor het ingaan van de maatregel werden ingelicht en kwamen gezamenlijk in verzet. Met succes. Niet alleen werd de maatregel uitgesteld, ook kregen de clubs zo’n 800.000 euro om achterstallig onderhoud weg te werken.

Bij de overdracht van het eigendom en het beheer per 1 augustus dit jaar krijgen de clubs bedragen mee die variëren van 6.700 tot 61.000 euro. De clubs hadden gehoopt dat de gemeente ook nog vijf ton uit een fonds voor renteloze leningen zou schenken. Deze week werd duidelijk dat dit niet gebeurt. Het fonds, waarin 1 miljoen euro zit, is bedoeld voor een bredere doelgroep. Zo kunnen bijvoorbeeld ook geprivatiseerde zwembaden er gebruik van maken. Bovendien mag dit geld alleen worden gebruikt voor zogeheten duurzaamheidsmaatregelen.

Succesvol

SVV’04-voorzitter Van Hees zat samen met vier mensen van andere sportclubs in de groep die namens de verenigingen de gesprekken voerde met de gemeente. De Schoonebeker is niet verrast dat Emmen de helft van het fonds niet wil uitkeren als schenking. ,,We wisten vooraf dat we met dit voorstel niet veel kans van slagen hadden.’’

Desondanks beschouwt Van Hees het verzet van de clubs als succesvol. ,,De overdracht is uitgesteld en we hebben als clubs met acht ton een fors bedrag binnengehaald. Natuurlijk, het kan altijd meer. Maar vergelijk het eens met eind 2014. Op basis van een raadsbesluit zouden we toen bij de overdracht helemaal niets meekrijgen.’’ De gemeente gaat ervan uit dat alle clubs nu meewerken. Wie weigert, dient per jaar 3000 euro huur per kleedkamer aan de gemeente te betalen. Ook in dat geval zal de gemeente de kleedkamers niet meer onderhouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.