Sportlandgoed Zwartemeer: Hoge geluidswal weggegooid geld

Het Sportlandgoed Zwartemeer wil koste wat het kost voorkomen dat het om het hele terrein een minstens 3 meter hoge geluidswal moet aangeleggen. Dat bleek donderdag tijdens de zitting van de Raad van State.

De woordvoerder van het Sportlandgoed vindt een 3 meter hoge wal ter hoogte van nabijgelegen huizen logisch, maar langs de snelweg A37 allerminst. Het recreatiebedrijf van Albert Germs ging in beroep tegen het bestemmingsplan voor Zwartemeer.

Datzelfde deed buurman Frans Germes. Hij eist juist meer en strengere maatregelen om de overlast op het dagrecreatieterrein terug te dringen. ,,Rustig wonen, dat is het enige dat ik wil”, zei Germes tijdens de rechstzaak in Den Haag.

Buggy's

Hij woont pal ten zuiden van het Sportlandgoed en heeft veel last van het verkeer van en naar het landgoed en van rondcrossende buggy’s, SUV’s en 4x4 wagens. Volgens Germes moet het Sportlandgoed minder overlastgevende activiteiten organiseren.

De gemeente Emmen heeft vanwege zijn bezwaren beperkingen opgenomen in het bestemmingsplan. Zo moet de geluidwal overal 3 meter hoog zijn en mogen de buggy’s alleen op een vast parcours ver van de woning van Germes crossen.

Weggegooid geld

Het Sportlandgoed wil af van enkele beperkingen, bleek tijdens de zitting. Woordvoerder A. Kruizenga becijferde de kosten van het ophogen van de wal rond het hele terrein op ruim een ton en noemde dat weggegooid geld. Ook wil het bedrijf behendigheidstrainingen met buggy’s , zoals ringsteken, op het strand bij het meer kunnen blijven organiseren.

Tijdens de zitting stelde rechter en staatsraad Lex Michiels vast dat rijden met buggy’s op het strand wel lijkt toegestaan. Maar volgens de buurman gebeurt het crossen niet alleen met buggy’s. ,,Ze rijden ook met SUV’s en grote 4x4 bakken. Dat mag gewoon niet.” De woordvoerder van het Sportlandgoed zei dat SUV’s en 4x4’s minder herrie maken dan buggy’s en geen probleem zijn.

Geluidspotje

Het Sportlandgoed wil binnenkort met de gemeente Emmen en buurman Germes om de tafel om een andere methode voor het tegengaan van geluidoverlast af te spreken. In plaats van een geluidswal die jaarlijks inzakt, wil het Sportlandgoed een soort ‘geluidspotje’.’’

,,Gedurende het jaar kan het Sportlandgoed daar voor verschillende activiteiten gebruik van maken. ,,Dan meten we het hele jaar de activiteiten en is bijvoorbeeld het geluidpotje voor de buggy’s leeg, dan stoppen we daar mee. Dat is veel felixibeler dan een hoge geluidwal’’, zei Kruizenga.

Eindoordeel

Staatsraad Michiels juichte toe dat het Sportlandgoed met de gemeente en Germes wil praten, maar vindt de kwestie zelf meer iets voor een volgende procedure. Deze rechtszaak was al een voortzetting van die van vorig jaar. De Raad van State droeg Emmen toen op aanvullende geluids- en ecologische onderzoeken te doen.

Dat heeft de gemeente intussen gedaan. Op basis van de resultaten ziet Emmen geen redenen om aan het bestemmingsplan te sleutelen. De Raad van State velt nu binnen enkele weken een eindoordeel over de aanvullende onderzoeksresultaten en de opgelegde beperkingen en geluidswaleisen.

De uitspraak volgt binnen zes tot twaalf weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.