Sportscholen gaan buiten sporten: 'Heel veel zin om weer te beginnen'

Sportschoolhouders hebben er flink de pee in: in tegenstelling tot zwembaden en restaurants mogen zij pas op 1 september weer hun deuren openen. Dan maar naar buiten, is de tendens.

Ron Haans, eigenaar van tien sportscholen in Groningen en omgeving, hield woensdagavond een flinke kater over aan de persconferentie van het kabinet. „Dit hadden wij niet zien aankomen”, zucht hij. „De branchevereniging NL Actief heeft een protocol opgesteld waarmee je veilig kunt sporten en dat zag er heel goed uit. Overdreven goed zelfs.”

‘Lobby niet sterk genoeg’

Haans snapt niet dat zwembaden en horeca wel weer open mogen, terwijl zijn sportscholen nog de hele zomer dicht moeten blijven. „Dat is eigenlijk gewoon schandalig. Er doen 3,5 miljoen mensen aan fitness, voor de gezondheid is het heel belangrijk dat mensen weer een beetje in beweging komen. Maar ik denk dat onze lobby niet sterk genoeg was, ten opzichte van die van de restaurants.”

Want als mensen op gepaste afstand weer uit eten mogen, moet sporten ook kunnen, vindt hij. „Onze ruimten zijn vele malen groter, we hebben overal desinfectie-middelen staan en er is goede afzuiging van de lucht. We hadden alles al ingericht, zodat we op 20 mei weer open konden. Helaas, het mocht niet zo zijn. Maar wij zijn niet voor een gat te vangen en blijven positief.”

Toestellen in de tuin

Net als veel andere sportscholen is hij druk bezig met het opzetten van een buitengym. Vanaf volgende week is buiten sporten met maximaal tien personen namelijk wél weer toegestaan. Niels Doorduin en Suzanne Wit van Sport- en Voedingcentrum Assen liepen deze week al op de zaken vooruit en hebben in hun eigen achtertuin flink de handen uit de mouwen gestoken. Daar staan nu verschillende toestellen onder een mooi ingerichte stretchtent, zodat cliënten toch onder begeleiding kunnen sporten.

„Het is heel lastig om in deze tijd mensen te instrueren”, legt Doorduin uit. „Afgelopen weekend hebben we daarom een buitengym opgezet om toch één op één bezig te kunnen. Toen we woensdag hoorden dat we volgende week met meerdere mensen buiten mogen sporten, zijn we nóg blijer dat we dit gedaan hebben.”

Wit knikt. „Ik moest wel even slikken toen de bulldozer de tuin in kwam en ze al die platen op het gazon neerlegden, maar we zijn heel trots op het resultaat. Ik heb heel veel zin om weer lekker te kunnen beginnen.”

‘Lijkt hier wel L.A.’

Michael de Vet en Efisio Puddu komen allebei al jaren bij het Sport- en Voedingcentrum. Zij kijken vol bewondering rond. „Het lijkt wel op zo’n strandgym in L.A.”, lacht Puddu. „Hier houden we het wel even vol hoor. Zeker met dit weer.” De Vet vult aan: „Het valt echt te waarderen dat ze dit voor ons als klanten geregeld hebben. En als je sport krijg je het al heel snel warm, dus ook bij minder weer kan dit prima. Ik hoop dat ze dit nog tot in oktober laten staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video