Sportvoorzieningen Tynaarlo duurder om energiebesparing

De bouw van een nieuwe dubbele sporthal in Eelde en een gymzaal in Tynaarlo wordt bijna een miljoen euro duurder. Dit is tenminste het geval als de sportvoorzieningen energieneutraal worden gemaakt, zoals B en W willen.

Door extra energiebesparende maatregelen te treffen en bijvoorbeeld zonnepanelen aan te leggen , kan de energiemeter aan het eind van het jaar op nul staan. Deze voorzieningen kosten echter wel extra geld en dat wordt niet helemaal goed gemaakt door lagere energielasten. ,,Tijdens de voorbereidingen groeide het besef dat we iets neerzetten voor de komende zestig jaar. Dan wil je ook toekomstbestendig en duurzaam bouwen’’, laat verantwoordelijk wethouder Nina Hofstra (VVD) weten. ,,We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie.’’

Welke energiebesparende maatregelen er komen, kan haar woordvoerder Berend Kupers niet zeggen. ,,We zetten in het bestek voor de aanbesteding dat het gebouw energieneutraal moet zijn. Het is aan de aannemer om te bepalen welke maatregelen hij neemt.’’

De gemeente heeft al wel een raming gemaakt voor de extra kosten. De bouw van de dubbele sporthal in de nieuwe wijk Grote Veen in Eelde wordt 815.000 euro duurder, die van de gymzaal in Tynaarlo 105.000 euro. De extra jaarlijkse kapitaalslasten, veroorzaakt door de afschrijving van de dubbele sporthal, bedragen 29.544 euro. Het college verwacht dat de energielasten 22.500 lager zullen zijn. De resterende ruim 7000 euro wil het college halen uit het duurzaamheidsbudget.

De gemeenteraad beslist op 8 november of het extra geld voor de energiebesparing er komt. De nieuwbouw van deze sportvoorzieningen maakt deel uit van het accommodatiebeleid, waarmee de gemeenteraad begin dit jaar al instemde na langdurige discussies. De bouw van de nieuwe sporthal in Groote Veen gaat ten koste van sporthal De Marsch in Eelde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.