Sprinkhanen genoeg, maar is het ook die ene zeldzame?

Iedereen dacht dat hij was uitgestorven, in Nederland althans. Maar sinds de melding van de eerste weidesprinkhaan in 26 jaar bij Enschede, komen er meer sprinkhaanfoto’s binnen bij de redactie. Maar is het wel die ene zeldzame?

Tot dusver is er één roepend mannetje waargenomen. Nader onderzoek moet vaststellen of er meerdere weidesprinkhanen in het gebied bij Enschede aanwezig zijn. Eén van de laatste keren dat het insect is waargenomen, was in 1992.

De sprinkhaan werd gevonden in een gebied waar beekherstelmaatregelen zijn uitgevoerd. Doordat water nu op natuurlijke wijze als beek door het gebied kan stromen, is het aantrekkelijk geworden voor insecten.

Kwaliteit van de omgeving

Ecoloog Michiel Poolman van Landschap Overijssel is verheugd: ,,Als zo’n kritische en zeldzame soort in je gebied leeft, zegt dat iets over de kwaliteit van de omgeving. Daar zijn we trots op.”

Verschillende lezers stuurden spontaan sprinkhaanfoto's uit eigen tuin. Vergelijk en oordeel zelf. De sprinkhaan op de foto boven dit artikel is in elk geval zeker de weidesprinkhaan die in Enschede gevonden is.

'Deze twee foto's zijn hier in de tuin genomen aan de Lavendelheide in Emmen. Geen idee of het hier om dezelfde van uitsterven verdachte soort gaat.' Foto: Harm Siepel
'Deze zat bij ons op de slaapkamer. We hebben hem maar even buiten gezet.' Foto: Cars Bensink, Gieterveen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.