Staatsbosbeheer dunt Dwingelderveld uit

Staatsbosbeheer oogst in september en oktober hout in het Dwingelderveld. Het bos wordt uitgedund om uitheemse soorten te vervangen door bomen die oorspronkelijk in Drenthe thuishoren.

In het Lheederzand en nabij het Witteveen worden bomen omgezaagd die vorig jaar al zijn gemarkeerd met een stip. Datzelfde gebeurt verderop in het Dwingelderveld: tussen de Oude Hoogeveensche Dijk en Achter ‘t Zaand, tussen het Witteveen en de A28 en langs een deel van het Commissaris Cramerpad.

Staatsbosbeheer beboste aan het begin van de vorige eeuw grote delen van het Dwingelderveld voor de houtproductie. Snelgroeiende uitheemse soorten werden aangeplant als Japanse lariks, douglasspar, tsuga, zilverspar en fijnspar.

Open ruimte

Inmiddels zijn de inzichten veranderd. Staatsbosbeheer heeft nu als doel de resterende productiebossen aantrekkelijker te maken voor dieren, planten en mensen. Daarvoor is meer open ruimte in het bos nodig, waar na een paar jaar inheemse boomsoorten groeien als zomereik, grove den, beuk en berk.

Boswachter Hans Kruk: ,,Staatsbosbeheer werkt volgens de gedragscode bosbeheer. Ons hout draagt het FSC-keurmerk. Uiteraard houden we rekening met aanwezige dieren en planten. Bomen met nestholtes, mierenhopen en dassenburchten ontzien we! Hout dat wel vrijkomt, gaat naar de houtverwerkende industrie of energiecentrales. De opbrengsten zijn voor het beheer van onze natuurgebieden.’’

De oogst brengt met zich mee dat bezoekers van het Dwingelderveld de komende weken kunnen stuiten op grote oogstmachines als de Harvester (foto), stapels stammen langs de paden en houttransportauto’s. Naar verwachting is de klus geklaard als de herfstvakantie begint.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.