Akka’s Stadsboerderij in de voormalige Emmer dierentuin verkeert in financiële problemen. Het bestuur hoopt dat de gemeente Emmen in ieder geval af wil zien van het innen van de maandelijkse huur.

De stadsboerderij is sinds 2018 gevestigd in de voormalige kinderboerderij, op korte afstand waar eens de grote speeltuin van het Noorder Dierenpark was. Er worden dieren opgevangen waar nergens anders plek voor is. Dan gaat het om onder meer varkens, vogels, geiten en kippen.

Educatie is een speerpunt van de stadsboerderij. ,,We hebben stagiaires van verschillende scholen en bezoekers krijgen indien gewenst tekst en uitleg over de dieren en dierverzorging’’, zegt voorzitter Trizin Hof.

‘Het was al moeilijk om rond te komen, maar nu helemaal’

De stichting Akka’s ganzenparadijs runt de stadsboerderij en is puur afhankelijk van donaties. Volgens voorzitter Hof komen er jaarlijks duizenden mensen kijken. In de stadsboerderij staat een grote ton waar bezoekers geld in kunnen doen. ,,Het was al moeilijk om rond te komen, maar sinds het uitbreken van het coronavirus helemaal. Sindsdien zijn we gesloten, maar ondertussen lopen de kosten wel gewoon door. En dan heb ik het ook over de huur, 375 euro die we maandelijks aan de gemeente moeten betalen.’’


loading

Vorige week maakten wethouder Kleine en het VSB-fonds bekend dat het VSB-fonds 200.000 euro beschikbaar stelt voor negen culturele en maatschappelijke initiatieven in het Rensenpark, ofwel de oude dierentuin. Het VSB-fonds is een Nederlandse goede-doelenorganisatie die per jaar zo’n 30 miljoen euro uitkeert.

Hof: ,,Wij krijgen geen cent van die twee ton, buitengewoon teleurstellend.’’ Meerdere inwoners zijn daarna een burgerinitiatief begonnen om geld in te zamelen voor Akka’s stadsboerderij. ,,Heel lief, we hopen dat het veel oplevert omdat de dieren daarbij gebaat zijn.’’

GroenLinks vraagt om opheldering aan college van burgemeester en wethouders

Na vragen van raadslid Bernadette van der Woude (GroenLinks) in een commissievergadering kondigden de wethouders Kleine en Jisse Otter (Wakker Emmen) maandagavond aan met het bestuur van de stadsboerderij in het Rensenpark in gesprek te gaan. Zij zeiden ook dat zij de stadsboerderij een warm toedragen.

Hof: ,,Nou, dat hoop ik dan binnenkort te zien. Het schrappen van de huur zou wat dat betreft een heel goed begin zijn. We willen heel graag doorgaan met deze stadsboerderij, we zien het echt als onze maatschappelijke plicht.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe