Stadsonderhoud van Assen gaat miljoenen meer kosten

Assen De stad op orde houden gaat de gemeente Assen miljoenen extra kosten. Per jaar stijgen die van 20 miljoen euro naar 32 miljoen in 2036. Dat noopt tot keuzes.

Die stijging van de kosten van het stadsonderhoud met zo’n 60 procent heeft te maken met de snelle groei van de stad in de periode voor 1970. Het gaat dan om de inrichting van de openbare ruimte en het groen, maar ook de riolering. Ook het wegenonderhoud verdubbelt de komende decennia. Alles wat in die tijd is aangelegd is de komende jaren aan vervanging of groot onderhoud toe.

Elk jaar zes ton meer

Gewoon doorwerken zoals de gemeente nu gewend is, betekent dat de onderhouds- en vervangingsbudgetten vanaf 2109 elk jaar met zo’n zes ton moeten stijgen. Zonder die stijging verloedert de stad en dat wil het college van burgemeester en wethouders (B en W) niet laten gebeuren.

In tegendeel. Vooral het groenonderhoud zou zo hier en daar echt beter moeten, omdat de laatste tien jaar nauwelijks meer geïnvesteerd is in herstel van plantsoenen, bomen en lanen. Het college ziet de verloedering van het groen als een ernstige aantasting van de aantrekkingskracht van de stad, maar vindt dat wel een belang van gemeente én alle Assenaren.

Keuzes

Om slim om te kunnen gaan met de kostenstijgingen is voor de gemeenteraad op een rij gezet wat er te kiezen valt en wat die keuzemogelijkheden betekenen. Uit die opsomming blijkt dat de gemeente meer ruimte wil geven aan de inwoners om het beheer van de eigen buurt mogelijk te maken. „Van een afwachtende en consumerende houding naar een rol als belanghebbende initiatiefnemer”, zo verwoordt het college de rol van de Assenaren in dat proces.

Op die manier verwacht de gemeente zelfs meer aandacht te kunnen geven aan het onderhoud van intensief gebruikte speel- en buurtterreinen en plekken die bestemd zijn voor kunst en cultuur. Dan kunnen terreinen die nauwelijks worden gebruikt wel met minder aandacht toe. De gemeenteraad mag bepalen of er vaste regels worden gesteld om inwoners in te schakelen bij het buurtonderhoud of dat elk initiatief zoals nu al gebeurt apart wordt beoordeeld.

De gemeente ziet in het te hulp vragen van de inwoners het mes aan twee kanten snijden. De buurt ziet er netter uit zonder dat het veel geld kost en de buurt wordt hechter. Bij de slimme oplossingen om de kosten enigszins in de hand te houden hoort volgens B en W ook extra aandacht voor toekomstige onderhoudskosten bij nieuwe investeringen in de stad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.