De SP en Stadspartij PLOP zijn kritisch over de plannen om een dak op de wielerbaan in Assen te plaatsen. Zij balen ervan dat vrijwel alle kosten met gemeenschapsgeld moeten worden betaald.

„Dit is een prestigeproject waar we vanaf moeten”, zei SP-raadslid Bas Ananias donderdagavond. „De baan heeft al bijna 3 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost en nu komt daar weer 1,3 miljoen bij. Terwijl we overal op moeten bezuinigen, wordt dit er letterlijk en figuurlijk doorheen gefietst.”

Baan alleen te gebruiken bij mooi weer

Het Regionaal Wielercentrum Noord werd in 2016 in gebruik genomen en bestaat naast de houten kombaan van 200 meter uit een BMX-baan van 350 meter, een wielerparcours, een mountainbikeparcours en een clubhuis. De aanleg kostte 2,7 miljoen euro, maar dat bedrag was uiteindelijk niet toereikend om ook een dak op de kombaan te plaatsen. Hierdoor kan nu alleen bij droog weer worden gereden en in de herfst en winter is de baan onbegaanbaar.

De afgelopen jaren zijn verschillende pogingen gedaan om de baan alsnog van een dak te voorzien, maar dit mislukte door te hoge kosten. Nu ligt er een nieuw plan op tafel, dat 2,1 miljoen euro kost. Daarvoor is 2 ton rijkssubsidie nodig, de provincie wil een half miljoen euro bijdragen en de Stichting Wielercentrum Assen (WCA) investeert 150.000 euro. Voor de rest, 1,3 miljoen euro, draait Assen op.

Kapitaalsvernietiging voorkomen

Ananias zou dit bedrag veel liever in een openluchtzwembad steken: „De wielerbaan is voor een klein elitegroepje, een openluchtzwembad voor iedereen.” Andere raadsfracties waren ook kritisch, maar dan vooral op het proces ten tijde van de realisatie in 2016. Zij wezen erop dat het niet plaatsen van een dak tot kapitaalsvernietiging leidt. De houten baan zal dan binnen afzienbare tijd wegrotten.

„Dat snappen wij ook wel”, zei Kees Boonzaaijer (PLOP). „Maar het dak zou in het oorspronkelijke plan al gefinancierd worden door externe partijen. Die gaven toen niet thuis en ook nu weer draait de belastingbetaler voor alle kosten op. Dat zit ons enorm dwars.”

Ondanks de vurige betogen van Ananias en Boonzaaijer was de meerderheid positief over de investering. Volgende week donderdag wordt er gestemd. Van de 2,1 miljoen euro wordt overigens niet alleen het dak geplaatst, maar ook het clubgebouw opgeknapt. Daar is straks plek voor Sport Drenthe en de afdeling sport en bewegen van het Alfa College. Bedoeling is dat het nieuwe wielercentrum in maart 2022 helemaal af is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe