Stakende leerkrachten stofzuigen in zorgcentrum Nieuw-Amsterdam

Niet alle leerkrachten uit het basisonderwijs bezoeken woensdag de protestmanifestatie in Groningen. In Nieuw-Amsterdam steekt het team van basisschool De Bron de handen uit de mouwen in zorgcentrum Oldersheem. „We zien de zorg als lotgenoot.”

Een opvallende stoet leerkrachten met rode stakingspetjes op trekt woensdagochtend in het dorp de aandacht. De stakers lopen van de in donker gehulde basisschool De Bron naar het nabijgelegen zorgcentrum Oldersheem. Daar gaan ze aan de slag om een paar uur te helpen bij onder meer de wekelijkse muziekochtend. „Een ludieke aandachtstrekker met serieuze ondertoon”, legt schooldirecteur Erik Vugteveen uit. „In de zorg is, net als bij ons, de werkdruk enorm hoog en zijn er te weinig mensen.”

Veel begrip

Ouders zijn niet blij met uitvallende schooldagen, maar de school ervaart ook veel begrip. „Ouders merken zelf ook dat hun kind in te volle groepen zit en niet altijd de nodige aandacht krijgt. Gelukkig zijn hier op het dorp nog vaak opa’s en oma’s beschikbaar voor de opvang”, vertelt Vugteveen.

De leerkrachten gaan voortvarend aan de slag: stofzuigen, de ramen wassen en koffie inschenken voor de bewoners, die langzamerhand een voor een de recreatiezaal inlopen, -schuifelen of rijden. Teamleider Roelie Langejans van Oldersheem is blij met de extra handjes. „Mooi dat ze hun actiedag bij ons inzetten, we kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken voor onze activiteiten.”

Overspannen

Alinda Vermaas (22) uit Nieuw-Amsterdam staat sinds een klein jaar fulltime voor groep 7. „En ik snap nu al dat collega’s overspannen raken of wat anders willen gaan doen. Ik wil graag boeiende en spannende lessen geven, de tijd gaat echter op aan observaties, analyses en administratie”, zo sputtert ze. Ericaan Wim van Nee (57) heeft al ruim 35 jaar leservaring. „We zitten klem door de steeds verder opgevoerde druk en dat gaat ten koste van aandacht voor kinderen, dat is onaanvaardbaar. Net zoals in de zorg, die zien wij als lotgenoot.”

Oldersheem-bewoonster Maria van der Horst (80) kijkt alle extra drukte met veel plezier aan. „Ik zing elke woensdag mee, met liedjes van vroeger, dat is gezellig. En dat deze mensen hier lopen snap ik wel, ze willen gewoon meer verdienen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.