Stamgasten van stelende kroegbaas krijgen spaargeld terug

Na vijf jaar wachten krijgen tien voormalige stamgasten van de kroeg van Emmenaar Henk W. (53) hun spaargeld terug. W. is dinsdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 100 uur werkstraf voor verduistering en valsheid in geschrifte. Ook moet hij de tien gedupeerden in totaal bijna 16.000 euro terugbetalen.

Spaaractie

Tot mei 2011 waren W. en zijn vrouw eigenaar van Het Café in Emmen. In de kroeg konden klanten deelnemen aan een spaarsysteem. Iedereen had een eigen kastje waar hij iedere week een vast bedrag in moest doen. De kroegbaas beheerde het geld en de administratie en bracht het na een jaar sparen naar de bank, dan werd het voor de zomervakantie op de rekening van de klanten gestort.

Toen de vaste klanten in 2011 ineens hun spaargeld niet kregen, gaf de toenmalige kroegbaas niet thuis. Hij zei het geld wel te hebben afgedragen bij de bank. Dat bleek niet te kloppen.

Hoger beroep

Hoewel dertien gedupeerden aangifte deden, besloot het Openbaar Ministerie de kroegbaas niet te vervolgen. Na een klacht bij het hof in Leeuwarden, bracht het OM de zaak vorig jaar toch voor de rechter in Assen. W. werd veroordeeld tot 70 uur werkstraf en het terugbetalen van 13.000 euro, maar ging in hoger beroep.

Het hof heeft hem nu een zwaardere straf opgelegd. Ook al heeft de Emmenaar ontkend dat hij het geld achterover heeft gedrukt, het hof vindt dat er genoeg bewijs is dat hij het wel heeft gedaan. Van de dertien gedupeerden zijn in de loop der jaren drie overleden. De rest kan nu eindelijk het spaargeld terugverwachten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.