Start nieuwe sociale dienst voor Drentse gemeenten halfjaar uitgesteld

De start van een nieuwe sociale dienst voor Tynaarlo, Assen en Aa en Hunze laat nog een halfjaar langer op zich wachten.

De nieuwe organisatie gaat nu pas per 1 januari 2017 van start. Oorspronkelijk was de bedoeling een jaar eerder te beginnen. Een bedrijfsplan voor de nieuwe organisatie geeft nog 1 juli als startdatum aan, maar volgens woordvoerder Henk Kersten van de gemeente Assen is dit evenmin haalbaar. De nieuwe organisatie komt in een deel van het stadhuis en het kost wel een halfjaar om alles gereed te krijgen. ,,Denk aan de spreekkamers die we nog moeten realiseren.’’

Participatiewet

De nieuwe organisatie gaat Werkplein Drentsche Aa heten en moet voor de drie genoemde gemeenten de Participatiewet uitvoeren. Die wet vervangt de vroegere bijstandswet, de Wet sociale werkvoorzieningen (WSW) en de Wajong, de arbeidsongeschiktheidsregeling voor jongeren. Het Werkplein moet zorgen dat mensen die onder de Participatiewet vallen, een uitkering krijgen en aan het werk komen.

Werkvoorziening Alescon blijft hierbij een belangrijke rol spelen. Eerder is al bepaald dat de ‘oude’ WSW’ers gewoon bij Alescon blijven werken, of via Alescon ergens gedetacheerd worden. Nu is afgesproken dat Alescon zich vooralsnog ook over de mensen ontfermt die onder de nieuwe Participatiewet vallen.

Daarbij gebruikt Alescon de huidige werkplaats om nieuwe cliënten arbeidservaring op te laten doen. Er wordt bekeken wat mensen nodig hebben om op een reguliere arbeidsplaats te functioneren. Doordat het aantal oude WSW’ers door natuurlijk verloop jaarlijks krimpt met circa 5 procent, ontstaat er op de werkplaats naar verwachting wel ruimte voor deze nieuwe mensen.

Kersten: ,,We kijken hoe het bevalt en bepalen aan de hand daarvan of Alescon dat blijft doen.’’

Directeur van het Werkplein Drentsche Aa wordt Arjan Schonewille. Hij is dat nu van de voorganger ISD, de intergemeentelijke sociale dienst. De nieuwe organisatie omvat 127 arbeidsplaatsen, dat is ongeveer net zoveel als bij de oude organisatie. De nieuwe organisatie heeft bijna 2900 cliënten. Zo’n 2100 komen uit Assen. Tynaarlo is met bijna 465 cliënten vertegenwoordigd. Aa en Hunze met 325.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.