Statenlid Thomas Blinde (33) uit Roden staat nummer 14 op de lijst van JA21 voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Hij scheidde zich eind vorig jaar af samen met drie andere Statenleden af van Forum voor Democratie.

JA21 is opgericht door Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, die zich net als Blinde ergerden aan de extreme, racistische en antisemitische tendensen bij Forum voor Democratie. Eerdmans is lijsttrekker bij JA21. In meerdere provincies zijn Statenleden overgestapt van Forum naar JA21, net als zeven Eerste Kamerleden die in 2019 voor Forum zijn gekozen. Ook de drie Forum-leden in het Europees Parlement zijn overgestapt naar JA21.

Blinde houdt er rekening mee dat hij in de Tweede Kamer wordt gekozen, maar wil wel realistisch blijven. „Ze hebben mij gevraagd of ik kandidaat wilde zijn. Ik zei, dat is goed, maakt me niet uit op welke plek. Het zou een grote stunt zijn als ik in de Kamer kom. Maar toen we voor Forum meededen aan de Statenverkiezingen, dachten we ook: als we een of twee zetels halen, zou het mooi zijn. En toen zaten we met zijn zessen in de Staten.”

Blinde hoopt dat veel ontevreden kiezers van de VVD overstappen naar zijn partij. „Forum heeft zichzelf helemaal buitenspel gezet, rondom de PVV ligt een cordon sanitair. Wij voeren een rechts-conservatieve koers, maar we snappen wel dat je bereid moet zijn compromissen te sluiten. We willen daadwerkelijk iets bereiken, niet alleen langs de zijlijn staan en zeggen dat je het beter weet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe