Status Quo rockt tijdens relaxed Muziekweekend Pesse

Met de Engelse rockband Status Quo stond er zaterdagavond een legendarische wereldact in Pesse. Het uitverkochte Muziekweekend, met verder Within Temptation, Kensington en Bökkers, trok twaalfduizend bezoekers.

Een lange stoet auto’s rijdt zaterdagavond door het doorgaans zo rustige Drentse dorpje. Plaats van bestemming is een weiland verderop waarop een negentien meter hoge megatent is neergezet. Een dag nadat de Nederlandse topgroepen Within Temptation en Kensington al zesduizend mensen trokken, mag het Sallandse Bökkers het jaarlijkse feest voor evenveel lui afsluiten.

Boerenrocker

Fans dragen T-shirts met daarop de veelzeggende tekst ‘Niks keep calm, gas d’r op’. Je moet als boerenrocker wat nu Normaal de pijp aan Maarten heeft gegeven. Een stuk of vijftien keer speelden de Achterhoekers in Pesse waar het eerste feestje ooit met twaalfhonderd bezoekers begon in een aardappelloods. De organiserende stichting Muziek 2000 bewees dat er leven na Normaal is en kwam met een programma dat een groot publiek aanspreekt. En zonder de andere bands tekort te willen doen, met een hoofdact als Status Quo kan je aankomen.

Natuurlijk is de fanclub uit Frieschepalen ook van de partij. Met vijftig man zijn ze gekomen in een bus. Harm zag Quo al vijftien keer. ,,Als het geen twintig keer is.” Via een collega krijgt hij de smaak te pakken. En hij besmet op zijn beurt Jaap en Alie. ,,Die zijn nog gekker, die reizen zelfs naar Engeland.” Het is de sfeer die het hem doet voor het stel. ,,Aanstekelijk en gemoedelijk.” En ja, ze zullen er ook zijn als Status Quo op 5 augustus optreedt tijdens het festival Dicky Woodstock in Steenwijkerwold. Nu kan het immers nog.

Aan de wilgen

Na de tournee The last night of the electrics hangen Francis Rossi – hij viert zondag zijn 67ste verjaardag – en Rick Parfitt (67) eind dit jaar hun elektrische gitaren aan de wilgen. Na een halve eeuw vinden de mannen het mooi geweest. Geen wonder, Parfitt werd al eens getroffen door een hartaanval en zal het wat rustiger aan willen doen. Dat de mannen hun kunstje nog niet zijn verleerd, zag Retropop in Emmen een paar jaar geleden al. Nu moet Pesse eraan geloven.

Het loopt tegen de klok van negen en dj Danny Blom zweept de massa nog eens lekker op. ,,Pesse, zijn we er klaar voor?” Minuten verstrijken maar dan staan ze er toch ineens. Rossi, Parfitt, bassist John ‘Rhino’ Edwards (63) en toetsenist Andrew Brown, met 70 jaar de oudste op het podium. Nieuwkomer Leon Cave (1978) zit sinds kort op de drumkruk. Hij werd geboren toen de groep op de top van de roem was en er nog volop hits werden gescoord. Welke vijftiger groeide niet op met Down down, Roll over lay down, Whatever you want en What you’re proposing? Stukje nostalgie dus voor veel bezoekers.

Boogie rock

Niet dat de jeugd de even simpele als doeltreffende boogie rock niet kan waarderen. Er wordt op klompen luchtgitaar gespeeld, een shirt met het opschrift ‘Kiek uut, ik ben een høker’ om het lijf. Appie uit Vorden wil even spontaan op de foto. Hij geniet en vindt het prachtig. ,,Net als Normaal hè!” Na de openingsnummers Caroline, The wanderer en Something ’bout you baby I like spreekt Rossi het publiek toe. ,,We hebben voor de show naar jullie geluisterd. Het is grappig, hoe meer jullie drinken, des te harder jullie praten.”

Ach, Rossi heeft het allemaal wel eens beleefd. Hij doet, net als Parfitt goed bij stem, wat hij moet doen en dat is een degelijk concert geven. De echte beleving is er wel af, maar niemand die hem dat kwalijk neemt. Samen met Parfitt neemt hij de kenmerkende poses aan. Een beetje door de knieën, de benen in spreidstand, tegelijk wiegen met de gitaar vanuit de heupen. Rock-’n-roll van de gezellige soort. Gestileerd naar voorbeeld van Chuck Berry, met toch dat uit duizenden herkenbare geluid. Daar kan je een carrière op bouwen. Dat Rockin’ all over the world de set besluit, is mooi. Het nummer werd geschreven door John Fogerty.

De voormalige frontman van Creedence Clearwater Revival staat op het verlanglijstje van de organisatoren. Net als Madness en UB40. ,,En nog zoveel meer”, vertelt Jack Reinders. ,,We zijn afhankelijk van wie er beschikbaar is.” Voor volgend jaar is al een bod gedaan op een band van hetzelfde kaliber als Status Quo. Eerst is het nog nagenieten voor al die ‘hulpies’ die het evenement mogelijk hebben gemaakt. ,,Dat het allemaal zo relaxed en zonder stress is verlopen, is voor mij absoluut het hoogtepunt.”

Bekijk hieronder een deel van het optreden van Status Quo:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.