Statushouders op plek van oude camping in Emmen

Het terrein van de voormalige camping aan de Angelsloërdijk is in beeld voor de huisvesting van statushouders. Hoeveel van deze vluchtelingen met een verblijfsvergunning er onderdak moeten krijgen, is niet bekend.

Ook is er nog niets duidelijk over het soort huisvesting dat er komt en het tijdpad waarin dit moet gebeuren. ,,Dat moet allemaal nog worden uitgewerkt’’, zegt gemeentewoordvoerster Alieke Wijnholds.

Plannen

Het terrein, aan de rand van het Emmer centrum, is gemeentelijk eigendom en was eerder in beeld voor een luxueus kuuroord: het zogeheten Gaarlandt-park. De gemeente Emmen wees het bod van initatiefnemer Omale, een investeringsbedrijf, echter af en liet onlangs weten dat het plan van de baan is.

Sindsdien hebben de wijkverenigingen Angelslo en EOP Het Centrum hun oog laten vallen op de grond, waar zij een recreatiepark van willen maken voor omwonenden en revaliderende ziekenhuispatiënten. Volgens Wijnholds is het de bedoeling dat deze plannen doorgaan. ,,Zo’n park is een mooi initiatief.’’

Tekort

Alle Nederlandse gemeenten zijn verplicht om statushouders te huisvesten. Deze vluchtelingen blijven vaak onnodig lang hangen in asielzoekerscentra vanwege een tekort aan woningen.

Alleen al dit jaar moeten in Emmen zo’n 270 voormalige asielzoekers een plek krijgen. Daar komt de opgelopen achterstand van vorig jaar, 72 statushouders, nog bij.

Spreiding

Uitgangspunt is de ‘nieuwe Nederlanders’ zo veel mogelijk te spreiden met het oog op hun inburgering. Omdat de nood hoog is, ontkomen gemeenten en woningcorporaties er niet aan om ook meerdere statushouders bij elkaar in één gebouw te huisvesten of noodwoningen te plaatsen op lege terreinen.

Behalve het oude campingterrein heeft de gemeente nog een plek op het oog. Zij wil niet kwijt om welke locatie het gaat, omdat de belanghebbenden nog niet zijn geïnformeerd. Wel is duidelijk dat het om commercieel vastgoed gaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.