Stedelijk Museum Coevorden blij met aanwinsten

De collectie van het Stedelijk Museum Coevorden is uitgebreid met enkele bijzondere aanwinsten. Het gaat om een zogenoemde P-kruik en enkele riddersporen en stijgbeugels.

De P-Kruik is een schenking van F. Grooters. Hij vond hem in de jaren ‘60 van de vorige eeuw op het kasteelterrein in Coevorden. De kruik dankt z’n naam aan de blauwe letter P die onder het glazuur op de hals is aangebracht. Het steengoed komt uit pottenbakkerijen in Westerwald (in het Duitse Rijnland). Het model is de voorloper van de huidige flesvorm.

,,Het was niet meer dan een handvol scherven die ik in een opgegraven hoop zand heb gevonden’’, zegt Grooters. ,,Ze lagen vrij dicht bij elkaar, wat het zoeken naar een complete kruik makkelijker maakte. Thuis heb ik ‘m ‘in elkaar gepuzzeld’ en gelijmd. Eén scherf ontbrak.”

De andere aanwinsten, een aantal riddersporen en stijgbeugels uit de 14e en 15e eeuw, zijn aangekocht na enig speurwerk van museumhistoricus Ger Kleis. Het gaat om twee ruitersporen met wielen en een ruiterspoor met een punt. De laatste hoort bij de twee stijgbeugels die ook zijn aangekocht. Ze werden gevonden over de grens met Duitsland.

Zowel de sporen als de P-kruik zijn tijdens de komende tentoonstelling Het enige kasteel van Drenthe te bezichtigen. Deze begint 1 oktober 2016 en duurt tot en met 2 april 2017.

Op bijgaande foto van links naar rechts: Y. van der Weide (Historische Vereniging Coevorden), G. Kleis met de P-Kruik (Stedelijk Museum Coevorden), vinder F. Grooters en S. Horneman-Ottens (Stedelijk Museum Coevorden).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.