De groeiende populariteit van wandelen in Drenthe blijkt ook uit cijfers van Het Drentse Landschap. Het aantal downloads van de ‘eindje om in Drenthe’-routes zijn vorig jaar in vergelijking met 2019 bijna verdrievoudigd.

Wandelen in coronatijd is voor veel mensen dé mogelijkheid om tijdens deze pandemie in beweging te blijven. Sinds de crisis uitbrak, in maart vorig jaar, trekken steeds meer mensen de wandelschoenen aan. Voor een ommetje in de eigen omgeving, een stevige boswandeling of etappe van een populaire wandelroute.

Massaal

Stichting Het Drentse Landschap, dat zo’n 9000 hectare natuur beheert, merkt dat ook. ,,De mensen zijn massaal aan het wandelen geslagen’’, stelt communicatieadviseur Paulien Zomer.

,,In de zomer was het in sommige natuurgebieden, waaronder Het Reestdal, wel érg druk. Op die momenten proberen we via sociale media wandelaars op te roepen deze gebieden te mijden.’’

Al een paar jaar worden op de website eindjeomindrenthe.nl tientallen (gratis) wandel-, knapzak- en fietsroutes met verschillende afstanden door deze provincie aangeboden. De site is een initiatief van stichting Het Drentse Landschap.

Jonge gezinnen

Volgens Paulien Zomer werden de routes in 2019 bijna 30.000 keer gedownload. ,,Vorig jaar waren dat er bijna 87.000. Vooral veel jonge gezinnen maken er gebruik van. Deze nieuwe doelgroep ontdekt in toenemende mate de natuur.’’

Het Drentse Landschap speelt daar ook op in. Onlangs zijn twee boswachterspeurtochten, speciaal voor kinderen of gezinnen met kinderen, aan de site toegevoegd. ,,Met allerlei leuke weetjes en doe-opdrachten onderweg.’’

De ‘eindje om in Drenthe’-routes zijn geschikt voor gebruik via de mobiele telefoon (online en via GPX), maar de routes kunnen ook geprint worden. Op verschillende punten in de route wordt uitleg gegeven over interessante zaken die men onderweg tegenkomt.

Nieuwe wandelgids

Begin februari komt Het Drentse Landschap met een nieuwe (vijfde) langeafstand wandelgids: de loop van Hunze en Hondsrug. De route loopt van Groningen naar Emmen over de Hondsrug en terug naar Groningen door het Hunzedal.

De uitgave bestaat uit vijftien etappes met een totale lengte van bijna 250 kilometer. De nieuwe gids volgt op eerdere uitgaves langs De Reest, het Oude Diep, de Drentsche Aa en langs de hunebedden. ,,Ook voor die eerdere uitgaves bestaat nu weer veel belangstelling’’, weet Zomer. De gidsen liften mee op de algehele wandelwoede en werden in totaal al meer dan 18.000 keer verkocht.

Afval

Keerzijde van de toegenomen drukte in de Drentse natuurgebieden is het afvalprobleem. ,,Wandelaars laten steeds meer troep achter. Daar hebben we absoluut meer werk mee.’’ Ook constateert Zomer oneigenlijk gebruik van de natuur door motorcrossers.

,,Gelukkig valt de overlast in Drenthe over het algemeen mee, maar in bepaalde gebieden kom je dergelijke uitwassen wel tegen. Helaas kunnen we niet altijd en overal controleren.’’ Het Drentse Landschap hoopt dat wandelaars oog hebben voor het broedseizoen dat op 15 maart begint, waardoor bepaalde gebieden (tijdelijk) niet toegankelijk zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe