In het Noorden worden steeds vaker wasberen gespot. Het afgelopen jaar waren er tien waarnemingen in Drenthe, Groningen en Friesland.

De betrekkelijk honkvaste alleseters komen langzaam maar zeker vanuit Duitsland en België naar Nederland. In Limburg zijn met afstand de meeste waarnemingen, gevolgd door Gelderland, het oosten van Brabant en de overige provincies in de oostelijke helft van het land.

‘Dieren die je om meerdere redenen niet wilt hebben’

En dat is geen onverdeeld succes, weet Piet Bergers van de Zoogdierenvereniging. ,,Het zijn dieren die je om meerdere redenen niet wilt hebben. Ze eten alles wat ze tegenkomen. Van insecten tot vruchten en van jonge weidevogels tot afval. Bovendien dragen ze parasieten bij zich waar mensen ziek van kunnen worden.’’

Eerder dit jaar riepen de Friese Staten op de ‘opmars van de invasieve exoot’ een halt toe te roepen. De motie werd breed gesteund. Alleen PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen een wasbeerbestrijdingsplan.

Voor wasberen heeft de Zoogdierenvereniging een meldpunt. In het Noorden zijn tot dusver ongeveer zestig waarnemingen gemeld. ,,In totaal gaat het om meer dieren, want geregeld worden meerdere dieren tegelijk waargenomen’’, zegt Bergers.

In Gelderland en Brabant mogen ze worden geschoten

Hij voegt eraan toe: ,,Als provincies hun werk goed doen, zal de overlast van deze exoten beperkt blijven.’’ Om overlast tegen te gaan en te voorkomen, mogen wasberen in Brabant en Gelderland worden geschoten. In Limburg worden de dieren levend gevangen en naar Stichting Aap gebracht. Bergers: ,,Daar worden ze gesteriliseerd zodat ze zich niet kunnen voortplanten en wordt geprobeerd de dieren onder te brengen bij dierenparken.’’ In het Noorden is nog geen concreet beleid vastgesteld.

Vorig jaar ontsnapten vijf wasberen uit hun verblijf in dierenpark Wildlands Emmen. Of het dier, dat onlangs in het Dwingelderveld werd gespot, daar één van is, kan Bergers niet zeggen. ,,Het zou kunnen, maar ze zijn behoorlijk honkvast en lopen doorgaans niet zo ver. Daarom gaat de verspreiding van de dieren ook heel langzaam.’’

Bij Wildlands zijn meerdere meldingen binnengekomen, vooral net na de ontsnapping vorig jaar zomer, maar de gouden tip zat daar niet bij, laat een woordvoerder weten. ,,We gaan altijd even ter plekke kijken, maar dat is tot dusver op niets uitgelopen.’’

Naar Europa als mascotte, voor de pels en de lustjacht

Wasberen komen van oorsprong uit Noord-Amerika. In het begin van de vorige eeuw zijn ze naar Duitsland gehaald voor de pelsdierenfokkerij. Ook namen Amerikaanse soldaten, die in de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers vochten, racoons mee als mascotte. Nazileider Rudolf Hess liet de dieren los om ze vervolgens te bejagen. Naar schatting leven er momenteel anderhalf miljoen wasberen in het wild in Duitsland.

Hoewel de dieren grote gelijkenissen vertonen en geregeld door elkaar worden gehaald, zijn wasberen en wasbeerhonden geen familie van elkaar. Ook de wasbeerhond wordt in Nederland gespot, maar dan op kleinere schaal en vaker in het Noorden dan in het Zuiden van het land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe