Overleden Frits Pronk (17) uit Bovensmilde heeft nu een echt monumentje bij Brunsting. Eerdere herdenkingskei werd per ongeluk meegenomen

De steen voor Frits Pronk is een monument geworden. Foto: Familie Pronk

De steen voor de overleden Frits Pronk (17) uit Bovensmilde zal niet meer weg gehaald worden. Zijn ouders hebben de steen laten verwerken in een monumentje aan de rand van het Duikersveen bij Brunsting.

In de witte kei heeft de steenhouwer de naam ‘Frits’ gegraveerd en op een hardstenen paal gezet. De opa van Frits heeft een naamplaatje laten maken met de geboorte- en overlijdensdatum van de jongen, die in juni 2019 overleed aan de gevolgen van weke delenkanker.

Zijn as werd een jaar later uitgestrooid op een akker langs de rand van het natuurgebied Duikersveentje aan de Brunstingerweg in Brunsting bij Beilen. Hier had Frits tot enkele weken voor zijn dood nog gewerkt tijdens zijn stage bij Seubring bloembollen voor zijn opleiding landbouwmechanisatie.

Steen uit de Dordogne

De opa en oma van Frits legden aan de rand van het natuurgebied een grote witte steen neer, die Frits en zijn oma tijdens een vakantie in de Franse Dordogne hadden gevonden. Er stond geen naam op de steen en er stond ook geen bordje bij.

De kei werd eind vorig jaar per ongeluk meegenomen door een voorbijganger. Een oproep op de website en in de krant van Dagblad van het Noorden loste het mysterie een dag later al op. Een vrouw uit Hijken meldde dat ze de fraaie steen had meegenomen toen ze met haar hond aan het wandelen was. Ze had hem aan haar buurman gegeven. De vrouw heeft de steen na de oproep teruggebracht. De familie van Frits was enorm blij en opgelucht.

Op sterfdag geplaatst

Om herhaling te voorkomen is de steen nu voorzien van de naam van Frits en geeft het plaatje met inscriptie aan dat hier om een gedenksteen gaat. Vader Gerard Pronk stuurde een foto van het monument naar de krant. Op de sterfdag van Frits heeft de familie het monumentje geplaatst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe