Steenbergen blij met nota over Langelo

,,Blij is niet het juiste woord. Gerechtigheid is beter.” Albert Wemmenhove zei eerder dat onderzoek naar de schade van de gasopslag Langelo niet deugt.

‘Niet gemeten in Langelo’

Wemmenhove krijgt gelijk van de onderzoekers van de Technische Universiteit (TU) Delft, die in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders het rapport over schadegevallen in de dorpen boven de ondergrondse gasopslag Langelo bestudeerden. Arcadis concludeerde dat uitgesloten kon worden dat de schade aan 35 onderzochte melding het gevolg was van de gasopslag of gasproductie in Langelo en dat de kans verwaarloosbaar is dat andere gebouwen daarvan schade ondervonden. De TU Delft oordeelde deze week dat het Arcadisrapport te stellig is en onvoldoende onderbouwd.

,,Er is onderzoek gedaan vanachter een bureau. Arcadis heeft niet gemeten in Langelo”, zegt Wemmenhoeve. Hij is geoloog en lid van de werkgroep Steenbergen, het dorp met de meeste schademeldingen. De schade is volgens Wemmenhove het gevolg van het sneller injecteren in en oppompen van aardgas uit het ondergrondse reservoir. ,,We hebben hier geen last van aardbevingen, maar van bodembewegingen.’’

Schademeldingen

Nadat de capaciteit van de opslag in Langelo in de winter van 2014-2015 is uitgebreid en er meer putten zijn geslagen om sneller gas in en uit het reservoir te kunnen pompen, is het aantal schademeldingen toegenomen, zegt Wemmenhove. ,,Sindsdien zijn 96 meldingen van schade aan woningen en gebouwen gedaan. Ik heb zelf ook schade.’’

Naar 35 meldingen heeft Arcadis onderzoek gedaan, wat neerkomt op 45 procent van het totaal. Dat is een aanzienlijk hoger percentage dan aan de randen van het Groninger gasveld waar Arcadis 7 procent van de meldingen onderzocht.

De onderzoekers van TU Delft stellen dat alle schadegevallen bekeken moeten worden om goede conclusies te trekken. Wemmenhove kan zich daarin vinden. ,, Ik ben vorige week gebeld door Hans Alders. Hij zei, ‘het lijkt er op dat je toch gelijk krijgt’.’’ Er komt een commissie die het vervolgonderzoek begeleidt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.