Steenbergen twijfelt over rapport gasopslag Langelo

Bewoners van Steenbergen zetten vraagtekens bij het onderzoek naar schade aan woningen van de gasopslag Langelo. ,,Het is niet goed uitgevoerd”, aldus hun spreekbuis Albert Wemmenhove.

De NAM presenteerde vorige week het rapport, uitgevoerd door Arcadis, over de scheuren in woningen en boerderijen in Steenbergen en omliggende dorpen. De conclusie: er is geen relatie tussen de schade en de ondergrondse gasopslag Langelo.

Onder de loep

Van eind 2014 tot begin dit jaar kwamen bij de NAM diverse schademeldingen uit Steenbergen, Roderesch en omliggende dorpen binnen. Gelijktijdig is ook de uitbreiding van de gasopslag, van 3 naar 7 miljard kubieke meter, in gebruik genomen. De NAM liet daarop Arcadis onderzoeken uitvoeren of er een verband is tussen de schade en het injecteren en oppompen van aardgas in de ondergrondse opslag in Langelo.

Arcadis nam 35 panden met schade (woningen en boerderijen) onder de loep. Daarbij werd ook gekeken naar onder meer de constructie van de gebouwen, de samenstelling van de bodem en de daling van de grondwaterstand.

Arcadis concludeert dat de scheuren niet door de activiteiten van de NAM zijn ontstaan. Wat de schade wel veroorzaakt is volgens het rapport lang niet in alle gevallen duidelijk. Deels ligt het aan de constructie van de huizen en boerderijen.

'Verkeerd gemeten'

De 35 betrokken bewoners in Steenbergen en omgeving twijfelen sterk aan de conclusies. ,,Er is verkeerd gemeten. Arcadis heeft aardbevingschade gemeten. Maar aardbevingen doen zich hier al jaren niet meer voor. Je moet kijken naar mijnbouwschade, naar trillingen in de grond. Daarvoor heb je andere type meters nodig”, aldus Wemmenhove, die zelf geoloog is. Hij heeft ook schade aan zijn woning.

Wemmenhove heeft ook zijn bedenkingen dat Arcadis het onderzoek heeft uitgevoerd. ,,Dat staat te dicht bij de NAM. Het voert veel projecten uit voor de NAM. Het is vaak ons kent ons.” Hij pleit er voor dat een meer onafhankelijk bureau nogmaals naar de schadegevallen kijkt.

De NAM zegt dat Arcadis een betrouwbare onafhankelijk partij is en specialist op het gebied van schade door gasactiviteiten. ,,Arcadis doet vaker onderzoek voor ons, maar ook voor anderen. Het zet zijn reputatie niet voor dit onderzoek op het spel”, zegt Sape Jan Terpstra van de NAM. ,,Mensen willen een eerlijk antwoord, maar dat is niet altijd het antwoord dat ze verwachten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.