Familie Steenge uit Odoorn bouwt al 100 jaar tenten. Maar waar is dat feestje? Nergens. Is het normaal gesproken alle hens aan dek, nu moet het familiebedrijf alle zeilen bijzetten om te overleven.

Maar eigenaar Bart Steenge (36) is geen doemdenker. De tent sluiten is en komt wat hem betreft niet aan de orde. ,,Wij bestaan al heel lang. We hebben niks op leasebasis en kunnen een stootje verdragen.”

Geen Koningsdagfeestjes in Zuidbarge en bij de renbaan in Groningen, niks Bevrijdingsfeest in Groningen of Hello Festival in Emmen. Laat staan Boerenrock in Drouwenermond. De agenda van Steenge Tentenverhuur is tot september op een paar kruimels na helemaal schoon geveegd.

,,Alle feestjes zijn voorlopig afgeblazen. Wij zetten alleen nog tenten op voor bijvoorbeeld een bouwonderneming om materiaal op te slaan. Verder ligt ons hele bedrijf plat.”

Coronacrisis zwaarder dan oorlog

Van de vier Steenges, die in een eeuw tijd het bedrijf hebben geleid, staat Bart voor de zwaarste beproeving. Zijn vader Willy (72) die 6 jaar geleden het stokje aan hem overdroeg, durft zelfs de stelling aan dat de coronacrisis meer impact heeft op het bedrijf dan de Tweede Wereldoorlog. Toen stond Johannes Steenge, de tweede generatie, aan het roer.

,,In de Tweede Wereldoorlog hoorde het tenten verhuren er een beetje bij. Johannes was daarnaast ook boer. Personeel had ie niet. Als er tenten moesten worden opgezet, trommelde hij wat boerenjongens uit het dorp bij elkaar en was het zo geregeld. Nu is het bedrijf hoofdzaak. Met vijf man in vaste dienst. Er staat veel meer op het spel dan toen.”

(Tekst leest door onder de foto)

loading

Opa Jacob legde basis op concours hippiques

Tentenverhuur werd voor de familie traditie. Volgens de site doen ze het 100 jaar, maar de eerlijkheid gebiedt Willy Steenge te zeggen dat het een ruwe schatting is. ,,We willen nog zoeken naar oude geschriften om de bewijzen te vinden, maar het moet wel ongeveer kloppen.” Vast staat dat zijn opa Jacob Steenge na de Eerste Wereldoorlog in Odoorn het fundament legde. Op het oude sportterrein, vlak achter het voormalige hotel Lubbelinkhof, sloeg hij de eerste haringen in de grond.

,,Opa organiseerde daar zelf concours hippiques. In de tent verkocht hij onder andere drankjes voor de bezoekers. Als kleine boer met 1 hectare grond bedacht hij van alles om de kost mee te verdienen. Hij had een stille kroeg, een bakkerij, een winkel waar hij levensmiddelen verkocht, leverde paarden voor de rouwstoet en had een waag in zijn schuur staan waar varkens op werden gewogen.”

Kroon op tentenarsenaal

Inmiddels is Steenge Tentenverhuur gegroeid tot een bedrijf met een bovenregionale uitstraling. De kroon op het tentenarsenaal werd 2 jaar geleden gekocht: een tent van 30 bij 75 meter. Die heeft zijn diensten al bewezen tijdens feesten in Groningen, het Hello Festival en de ijsbaan in Emmen en op de Jaarbeurs van Roden. ,,Op dat evenement staat de tent er in zijn volle omvang”, zegt Bart Steenge.

De Jaarbeurs - van 20 tot en met 25 september - is een van de weinige activiteiten dit seizoen waarvoor hij nog enige hoop mag koesteren. Voorlopig rest hem weinig anders dan tandenknarsend afwachten en hopen op betere tijden.

Een hard gelag voor een bevlogen ondernemer. ,,Een jongen van de schoolbanken was ik nooit. Vanaf mijn achttiende help ik al mee in het bedrijf en sinds 5, 6 jaar sta ik aan het roer. Het is een uitdagende baan. De ene keer ligt een weiland waar een tent moet komen er zus bij, de andere keer zo. Er is altijd wel wat waar je door wordt verrast. ‘s Maandags doe ik mijn ogen open, ik knipper een paar keer en dan is het alweer vrijdag. Ik ben altijd onderweg.”

Werknemers uitlenen

Maar corona maakt alles anders. Thuis in Odoorn verricht hij wat onderhoudsklussen en doet wat kantoorwerk. Dat zal de komende maanden waarschijnlijk niet veel anders zijn. Het is voor Steenge nu vooral de kunst om te overleven. Dat doet hij onder meer door 5 werknemers in vaste dienst uit te lenen aan bedrijven in de regio.

(Tekst leest door onder de foto)

loading

,,Ze werken bij tuinbedrijven en houthandels die het nu extra druk hebben. Gelukkig zijn het goed gedisciplineerde jongens die niks hebben met een 9 tot 5-mentaliteit en weten hoe ze bijvoorbeeld met een heftruck moeten omgaan. Mochten er nog meer bedrijven zijn die goede arbeidskrachten nodig hebben, dan mogen ze me altijd bellen. Verder maak ik gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voor ondernemers met personeel en kan ik aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro.”

Lastig zonder compensatie

Maar daarmee is hij er nog lang niet. Als lid van de vereniging van tentenverhuurbedrijven TVD hoopt hij dat de brancheorganisatie bij het ministerie van Economische Zaken nog enige compensatie voor geleden schade kan lospeuteren.

,,Niemand heeft er toch belang bij dat de hele sector wordt uitgeroeid? Want de schade is enorm. Na een slappe winter waarin je vooral investeert en dingen koopt, moet je het voornamelijk van zes maanden hebben. Soms heb ik wel twee, drie klussen op een dag. Als alles wegvalt, wordt het zonder compensatie wel heel erg lastig de boel draaiende te houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe