Stel laat ouders opdraaien voor online bestellingen: werk- en celstraffen

Een 40-jarige man en een 33-jarige vrouw uit Coevorden kregen beide een fikse werkstraf van de rechter in Assen opgelegd voor het plegen van identiteitsfraude: beide moeten 160 uur werken.

Daar kwam ook nog een week voorwaardelijk celstraf overheen voor beide. De twee bestelden tussen januari en juli 2017 een enorme hoeveelheid spullen. De facturen zonden zij naar het adres van de moeder en de stiefvader van de man.

De ouders ontvingen in de eerste helft van vorig jaar een groot aantal gepeperde rekeningen van diverse online winkels. Het ging om facturen van uiteenlopende spullen, zoals geluidsinstallaties, kleding, make up, sieraden, schoenen, hoeden, keukenapparatuur en inlegzooltjes. In totaal liepen de kosten in de honderden euro’s.

Afleveradres stond op naam van de kat

De ouders ontdekken dat het afleveradres op naam stond van de kat van hun zoon. De moeder laat via Facebook aan haar zoon, met wie ze al tien jaar geen contact meer had, weten dat zij wist dat hij achter de bestellingen zat. Als reactie kreeg ze te horen dat ze haar mond moest houden. De ouders weigerden de rekeningen te betalen en deden aangifte.

Tijdens het politieverhoor dat volgde vertikten de man en de vrouw tekst en uitleg te geven. Ze zeiden enkel dat ze het geld goed konden gebruiken en dat ze de moeder een hak wilden zetten. Het duo was niet aanwezig tijdens de rechtszitting, maar de ouders wel. De twee verdachten kampten volgens haar met geld-, drank- en drugsproblemen. ‘Dat houdt ons uit elkaar’, vertelde ze.

Bedreigd

Het was een pijnlijke affaire. Aanvankelijk schonk ze geld aan haar zoon of betaalde ze mee aan de schulden. Volgens de moeder hebben de twee ook haar dochter bedreigd en geld geleend van haar ex-man. ‘Maar het helpt niets. Nooit betaalden ze een cent terug. Na zes jaar was ik er klaar mee en verbraken we het contact.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.