Stelpstra ‘niet blij’ met snellere productie aardgas

De provincie Drenthe reageert geprikkeld op de plannen om het aardgas bij Wapse versneld te winnen. Vermilion wil dagelijks drie keer meer gas produceren.

Tijdens de behandeling van een rechtszaak van Milieudefensie tegen de gaswinning bij Wapse bleek dinsdag dat producent Vermilion dagelijks 1,5 miljoen kubieke meter wil gaan winnen. Het bedrijf heeft nu een vergunning voor een half miljoen kuub. In juni heeft Vermilion een aangepaste vergunning aangevraagd. Nog onbekend is wat een hogere dagproductie betekent voor de bodem rondom Wapse.

Energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) reageert geërgerd op het nieuws. ,,Ik heb vrij recent nog met het bedrijf om de tafel gezeten. We hebben toen afgesproken om met elkaar in contact te blijven. En nu moet ik uit de media vernemen dat ze de productie bij Wapse met een factor drie willen versnellen. Daar ben ik niet blij mee. Vermilion moet toch zelf ook begrijpen dat gaswinning tegenwoordig emoties oproept in de samenleving. Dan is dit natuurlijk niet handig.” Eerder was de provincie in het algemeen al kritisch over de nieuwe aardgaslocatie bij Wapse. Ze stelde dat een deel van de gasopbrengst ten goede moet komen aan het gebied.

Volgens Vermilion wordt nog niet daadwerkelijk gas gewonnen maar kan de productie bij Wapse elk moment beginnen. Nonsens, aldus Johan Moes, boer/campinghouder in Wapse en VVD-fractieleider in de raad van Westerveld. ,,Ze winnen al sinds november. Dat is hier algemeen bekend.”

De gasproducent bezwoer tot dusver dat zich geen bevingen zullen voordoen. Een bodemdaling van maximaal twee centimeter sluit het bedrijf niet uit. Moes: ,,Maar als ze meer produceren, wordt het risico ook groter, denk ik.” Volgens Ike Teulings van Milieudefensie in Amsterdam vallen precieze bodemrisico’s niet te voorspellen. ,,Dus als Vermilion daar nu al uitspraken over doet, is dat sowieso onzin.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.