Stemmen in Aa en Hunze staken over bescherming erfgoed

Hoe bescherm je als gemeente het cultureel erfgoed? Hoe ver moet je gaan om regels te stellen aan boeren burgers en buitenlui die de historie geweld aan willen doen? In de gemeenteraad van Aa en Hunze staakten de stemmen over dit onderwerp.

Met tien tegen tien stemmen blijft het nog even onduidelijk hoe de gemeente Aa en Hunze voortaan omgaat met het beschermen van waardevol erfgoed. De gemeente heeft keurig in kaart gebracht wat er allemaal het beschermen waard is als het gaat om de cultuurhistorie. Maar de manier waarop die bescherming geregeld moet worden blijkt een politieke splijtzwam.

Emoties

De emoties liepen hoog op in de gemeenteraad. Al eerder was duidelijk dat er verschillend werd gedacht over regeltjes die opgelegd moeten worden. Combinatie Gemeentebelangen en VVD vinden simpelweg extra regels om die bescherming af te dwingen overbodig. Het historisch besef moet groot genoeg zijn om te voorkomen dat boeren de grafheuvels op hun land met de grond gelijk maken of de westerling het meest karakteristieke pand in het dorp mismaakt tot een modern gedrocht.

Regeltjes

Aan de ene kant ging het om het verzet tegen extra regeltjes, vertrouwen hebben in het historisch besef van inwoners en ruimte geven aan burgerparticipatie. Tussen de regels door klonk ook het belang van de boeren door. Aan de andere kant ging het om het besef dat inwoners met plannen minder op hebben met het algemeen belang als het eigen belang daar niet mee strookt, dat juist een gemeenteraad er is om te bepalen wat de waarde is van het erfgoed en hoe goed daar op gepast moet worden. Burgemeester en wethouders kozen voor een gulden middenweg: in bestemmingsplannen vastleggen wat er aan erfgoed is en vervolgens als gemeente in overleg met plannenmakers bepalen hoe dat beschermd moet worden.

Laatste woord

Voor Gemeentebelangen en VVD gaat het te ver dat B en W daarin uiteindelijk het laatste woord krijgen. De andere partijen, de PvdA en CDA voorop, ging dat niet ver genoeg. Aa en Hunze ligt op een door de Unesco uniek verklaard deel van de wereld en daar moet je voorzichtig mee omspringen. Het cultureel erfgoed dreigt te grabbel te worden gegooid door de inwoners vrij mandaat te geven om met hun eigendommen te doen wat ze willen, ook als het om zaken gaat die wezenlijk zijn om de recreatie en het toerisme in de gemeente op peil te houden.

Opmerkelijk: Wethouder Henk Heijerman van Combinatie Gemeentebelangen moest een amendement van zijn eigen fractie ontraden. Net zo opmerkelijk: als de raad compleet was geweest had die fractie zijn zin gekregen. Nu komt er over vier weken een nieuwe stemming.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.