Stemmen in Emmen: kiezen uit 215 kandidaat-raadsleden

Als je jarig bent, dan word je verrast. Bram van Iersel uit Emmen en Melissa Loves uit Klazienaveen hebben dat geweten, maandagmiddag. Het duo belandde op de kamer van de burgemeester om de eerste Emmer stemwijzer te lanceren.

Bram van Iersel dacht aanvankelijk dat zijn moeder hem voor de gek hield. ,,Kom jongen’’, had ze gezegd. ,,We moeten naar het gemeentehuis. We hebben een afspraak met de burgemeester.’’

Het was geen grap. Niet lang daarna zat de jonge Emmenaar met zijn zus Emma en zijn ouders Hans en Esther van Iersel in de kamer van Eric van Oosterhout. Er was op hem gerekend, dat was wel duidelijk. Er hingen ballonnen in de kamer, want Bram was jarig. Hij werd 18 jaar.

De ballonnen hingen er niet alleen voor Bram, maar ook voor Melissa Loves uit Klazienaveen. Zij werd maandag eveneens 18 jaar. Met haar moeder Karin Kiers was zij naar het gemeentehuis gereisd. Dat Van Oosterhout de jarige tieners dolgraag wilde ontvangen, was uiteraard niet zonder reden.

Emmen stond op het punt om haar eerste stemwijzer te lanceren. En wat is er nu leuker om dat te laten doen door Emmenaren die juist op die dag meerderjarig worden en dus voor de eerste keer mogen stemmen?

Steeds meer mensen gebruiken stemwijzer

Met een eigen stemwijzer hoopt Emmen meer mensen enthousiast te maken om op 21 maart naar het stembureau te komen. Uit ervaring blijkt dat steeds meer kiezers zich vooraf online willen oriënteren via stemwijzers. ,,Dat doet inmiddels zo’n 40 procent van de bevolking’’, weet Van Oosterhout.

Emmen nam een bureau in de arm, zette de lijsttrekkers om tafel en kwam uiteindelijk uit op een stemwijzer met 23 vragen. Ze gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Van betaald parkeren tot de wens voor een goede treinverbinding naar Groningen, van vuurwerkvrije zones tot plichten voor mensen met een uitkering.

Nadat zij elk een stuk gebak en een entreekaartje voor Wildlands in ontvangst hadden genomen, werkten Bram en Melissa de vragenlijst af. Opvallend: beide jarigen kwamen uiteindelijk bij dezelfde twee partijen uit: PvdA en ChristenUnie. ,,Of ik sta stemmen? Ja, dat doe ik wel. Maar ik moet me er nog wel wat meer in verdiepen’’, zei Melissa. Bram, die denkt dat hij gaat stemmen , verkondigde een vergelijkbaar verhaal.

Veel om uit te kiezen: 215 kandidaat-raadsleden

In vergelijking met 2014 steeg het aantal deelnemende partijen in Emmen van 9 naar 14 en het aantal kandidaat-raadsleden van 140 naar 215. Probeer daaruit als beginnend stemmer maar eens de juiste keus te maken. Maar sinds deze week is er dus een hulpmiddel: de Emmer stemwijzer. Te bereiken via de site www.mijnstem.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.